Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. července 2019 7:58
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Scénář z Fyre Festivalu se opakuje v Evropě. Kromě tisíce lidí oklamal belgický festival i Ja Rula, Cardi B a A$AP Rockyho

HUDBA
Uložit Uložené

Tři organizátoři už byli obviněni z podvodu za falšování faktur a dokumentů, praní peněz a dluhy několika dodavatelům.

Příběh o festivalu na nádherném soukromém ostrově plném nejznámějších světových modelek a interpretů za miliony dolarů výhradně pro bohaté už všichni známe. Fyre Festival v podání podvodníka Billyho McFarlanda skončil obrovským fiaskem a on si nyní odpykává šestiletý trest ve vězení za škody ve výši více než 26 milionů dolarů.

Běžný člověk by si řekl, že se nic podobného nikdy nezopakuje, protože žádný „organizátor“ není natolik odvážný a lidé natolik naivní, aby si koupili drahý lístek na akci, o níž nic nevědí.

Opak je však pravdou, říká si VestiVille a má skoro všechny rysy amerického Fyre Festivalu, konat se však měl během uplynulého víkendu u belgického města Lommel.

Poprvé veřejnost o festivalu slyšela 28. prosince 2018, kdy byla na jeho Instagramu zveřejněna fotografie lineupu se jmény jako Cardi B, Migos, Future nebo Lil Baby. Hvězdná jména v hodnotě několika milionů postupně doplnili i Lil Pump, ASAP Rocky, Tory Lanez, Meek Mill a spousta dalších.

Scenár z Fyre Festivalu sa opakuje v Európe. Okrem tisícok ľudí oklamal VestiVille aj Ja Ruleho, Cardi B a A$AP Rockyho
Scenár z Fyre Festivalu sa opakuje v Európe. Okrem tisícok ľudí oklamal VestiVille aj Ja Ruleho, Cardi B a A$AP Rockyho

Už v té době měli lidé plné právo na první pochybnosti, místo toho si kupovali lístky za tisíce korun, a dokonce využívali i možnost koupit si je na splátky. Utráceli za neexistující luxusní ubytování, VIP stoly i dopravu a další neexistující zvýhodnění.

Organizátoři pokračovali v podvodech. Zveřejňovali soutěže o backstage vstupy, meet and greet s Migos a další málo reálné možnosti. Dokonce si dali záležet i na časovém harmonogramu, mapě areálu a promo videích, kde je vidět postavené pódium.

Podobně jako v případě Fyre Festivalu, i zde byli návštěvníci vyzváni, aby si vložili peníze na svůj festivalový náramek ještě před vstupem do areálu prostřednictvím internetu.

Scenár z Fyre Festivalu sa opakuje v Európe. Okrem tisícok ľudí oklamal VestiVille aj Ja Ruleho, Cardi B a A$AP Rockyho
Scenár z Fyre Festivalu sa opakuje v Európe. Okrem tisícok ľudí oklamal VestiVille aj Ja Ruleho, Cardi B a A$AP Rockyho

Krutá realita přišla v den konání, když první stovky návštěvníků dorazily na místo činu do belgického Lommel. Vše spustil ASAP Rocky, když na svůj Twitter napsal, že chce svým fanouškům ukázat tu nejlepší show, produkce festivalu však nedokázala zajistit vše potřebné a infrastruktura i nedostatečná bezpečnost by mohly ohrozit vystoupení.

V pět odpoledne se už na profilu festivalu objevila informace, že starosta města Lommel zakázal konání festivalu v souvislosti s informacemi o potenciálním nedostatečném zabezpečení.

Návštěvníci bohužel nebyli informováni natolik předem, aby nepodnikli cestu do severovýchodní Belgie. Podle komentářů na sociálních sítích se sešlo hned několik stovek lidí, kteří marně čekali na odvoz do areálu nebo další informace, aby věděli, na čem vlastně jsou.

Většina bere celou událost s nadhledem a humorem. Někteří označují profil Netflixu, aby se mohli účastnit podobného dokumentu jako natočila streamovací platforma po fiasku na Fyre Festivalu, jiní alespoň vtipkují, že jsou jedinými vystupujícími na VestiVille. Dostalo se i na Ja Rulea, který je považován za jednoho z hlavních aktérů podvodu při organizaci Fyre a přijal nabídku hrát na jeho evropské verzi.

Podle portálu The Brussels Times už tři z týmu organizátorů byli obviněni z podvodu poté, co poskytovali falešné faktury a zfalšované dokumenty. Rovněž bylo zaznamenáno praní peněz. Údajně nedostali ani po datu splatnosti zaplaceno dodavatelé z různých oblastí.

Zatím neexistují další informace o identitě viníků, v každém případě jde o další zkušenost pro všechny ostatní. V případě, že znáš někoho z Česka, kdo se Vestiville zúčastnil, určitě nám dej vědět, rádi bychom se dozvěděli co nejvíce.

Domů
Sdílet
Diskuse