Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. července 2019 13:06
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Černobyl se stane oficiální turistickou atrakcí, prohlásil ukrajinský prezident

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Černobyl by podle prezidenta neměl být negativní součástí značky Ukrajina.

V Černobylu se uskutečnila inaugurace obrovského dómu, který od roku 2016 chrání okolí od radioaktivního prachu a pozůstatků vybuchlého reaktoru. Na slavnosti vystoupil i nový ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij, který prohlásil, že Černobyl byl příliš dlouho vnímán jako negativní součást značky Ukrajina na mezinárodní úrovni. Podepsal proto dokument, který zahájil proces přeměny Černobylu na oficiální turistickou atrakci, píše BBC.

Černobyľ sa stane oficiálnou turistickou atrakciou, vyhlásil ukrajinský prezident
Černobyľ sa stane oficiálnou turistickou atrakciou, vyhlásil ukrajinský prezident Zdroj: Jorge Franganillo/Flickr

Seriál Černobyl od HBO několikanásobně zvýšil zájem lidí o návštěvu zakázané zóny kolem reaktoru, a tak se ukrajinská vláda rozhodla přizpůsobit. „Vytvoříme stezky pro turisty. Černobyl je unikátní místo, kde byla příroda znovuzrozená po obrovské katastrofě způsobené lidmi,“ prohlásil Zelenskij. Chce místo otevřít vědcům, ekologům, historikům i turistům.

díky novému plánu budou moci návštěvníci volněji natáčet videa a fotografovat, zlepšit by se měl i mobilní signál a zaveden bude elektronický systém pro vstup turistů do zóny. Ukrajinský prezident chce tímto způsobem předcházet korupci, která se podle něj kolem Černobylu rozmohla za poslední roky.

Domů
Sdílet
Diskuse