Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. července 2019 11:52
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

Noční obloha přes víkend bude úchvatná. Čekají nás dva meteorické roje

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nezapomeň si během pozorování nebeského divadla najít nějaké příjemné místo bez světelného smogu.

Teprve před pár dny jsme měli možnost na našem území sledovat během noční oblohy částečné zatmění Měsíce. Po více než týdnu nás však čeká další fascinující nebeské divadlo. Svého pozorovatelného maxima totiž na obloze dosáhnou během posledních červencových dnů hned dva meteorické roje.

Doporučeno
Dnes v noci nás čeká úchvatné nebeské divadlo. Během zatmění Měsíce uvidíš i Saturn nebo Jupiter Dnes v noci nás čeká úchvatné nebeské divadlo. Během zatmění Měsíce uvidíš i Saturn nebo Jupiter 16. července 2019 9:15

Delta Aquaridy

První s názvem Jižní Delta Aquaridy proběhne v noci z neděle 28. července na pondělí 29. července. Název roje pochází z polohy jeho radiantu nacházejícího se v blízkosti jedné z nejjasnějších hvězd souhvězdí Vodnář – Delta Aquarii.

Kromě nich existují i severní, avšak jižní považují astronomové za silnější roj s průměrnou hodinovou frekvencí 15–20 meteorů za hodinu, se špičkou kolem 60 meteorů. Pokud tedy stále nemáš plány na víkend, tady máš tip, jak si ho zpestřit. Dokonce i počasí hraje ve tvůj prospěch, v noci by mělo být přibližně 19 stupňů Celsia.




 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Jeremy Evans - www.evansdp.com (@jeremyevansphotography),

Alfa Capricornidy

Předposlední den prvního letního prázdninového měsíce se také ponese v podobě nezapomenutelných astronomických jevů. Pouhým okem pozorovatelný roj meteorů si totiž užiješ i v noci 30. července. Jde o Alfa Capricornidy nacházející se v souhvězdí Kozoroh.

Jejich rychlost je 23 kilometrů za sekundu a jsou typické dlouhými, pomalými a jasnými meteory, které zanechávají zářivé a nádherné stopy. Frekvence je však o něco nižší, než u Aquarid.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Prof. Fernanda Katiusca (@prof.fernandakatiusca),

Domů
Sdílet
Diskuse