Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. července 2019 17:41
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Vhodíš PET lahve, dostaneš jízdenku. V Římě zavádí netradiční způsob placení za MHD

ZAJÍMAVOSTI EKOLOGIE
Uložit Uložené

Udělat něco pro životní prostředí a zároveň za to něco dostat? V Římě zavádí způsob, kde se tento princip stává realitou.

Novou motivaci ke třídění odpadu vymysleli v Římě. Italské hlavní město totiž lidem umožnilo vydělat si na třech stanicích metra na jízdenku městské hromadné dopravy tak, že zrecyklují staré plastové láhve. Informaci přinesla agentura AP. Jde o první evropské hlavní město, které se k takovému kroku rozhodlo.

Speciální automat na PET lahve je zatím umístěn ve třech stanicích metra: Cipro na lince A, Piramide na lince B a San Giovanni na lince C. Jedna takto odevzdaná lahev se rovná pěti eurocentům (v přepočtu 1,22 korun), respektive jednomu bodu – zájemce o jízdenku zdarma tak musí přinést třicet lahví, aby si zaplatil jeden lístek. Ten v Římě totiž stojí 1,5 eura (tedy asi 38 korun).

Doporučeno
KVÍZ: Víš, co znamenají tyhle symboly na oblečení? KVÍZ: Víš, co znamenají tyhle symboly na oblečení? 3. ledna 2024 16:00

Sběrači nemusí na stanici nosit pytel starých PET lahví, stačí, když si na lístek takto vydělají postupně. Automat totiž spolupracuje s aplikacemi My Cicero a TabNet. Jakmile v ní nashromáždí dostatečné množství bodů, mohou jet. 

Celý projekt se nyní nachází v „experimentální“ fázi, která bude trvat 12 měsíců. Během tohoto období se uvidí, jestli je o něj zájem a úřady ho rozšíří i na další stanice, popřípadě do dalších měst, nebo dojde k ukončení projektu. Řím dlouhodobě bojuje s přebytkem odpadu.  

Domů
Sdílet
Diskuse