Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. července 2019 12:23
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Vědci vynalezli způsob, jak zrychlit učení o 40 %

TECH VĚDA
Uložit Uložené

Stimulace prefrontálního kortexu může mít i další obrovské výhody, o kterých ještě ani netušíme.

Učit se na zkouškové či maturitu zřejmě baví jen málo lidí, a především to je náročný proces. Vědci však aktuálně pracují na zařízení, které pomáhá urychlit proces učení až o 40 %, píše Futurism.

Americké ministerstvo obrany dává prostředky pro Defense Advanced Research Project Agency (DARPA), jenž právě úspěšně demonstrovala své zařízení, které učení výrazně urychluje. Součástí je i vědecká studie.

Vědci z DARPA jsou přesvědčeni, že stimulace těch správných částí mozku může přispět k vyšší učenlivosti. Přístroj už byl testován u opic, jejichž učenlivost díky němu narostla až o 40 %. Zařízení od DARPA neinvazivně přes lebku stimuluje prefrontální kortex, a to prostřednictvím elektrických impulsů.

Vedci vynašli spôsob, ako zrýchliť učenie o 40 %
Vedci vynašli spôsob, ako zrýchliť učenie o 40 % Zdroj: unsplash

Po stimulaci byl makakům zadán úkol využívající asociativní učení, přičemž při splnění dostali odměnu. Makakové bez stimulace se spletli 21krát, než se naučili bezchybné řešení použít vždy, makakům se stimulací to trvalo 12krát. Číslo 40 % pochází z jiných typů učení.

Stimulace prefrontálního kortexu však nemusí prospět jen učenlivosti. Tento region mozku totiž ovládá například i rozhodování, kontroluje kognitivní funkce nebo nám pomáhá vzpomínat. A jelikož je napojen na téměř každé další mozkové centrum, jeho zvýšená aktivita může mít mnohem více benefitů, než ty, o kterých víme v současnosti.

Domů
Sdílet
Diskuse