Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. července 2019 11:18
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Ledovce kvůli teplé vodě tají 100krát rychleji, než vědci předpokládali

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Další špatné zprávy o světovém klimatu.

Mnoho enviromentálních odhadů vychází z výpočtu toho, jak rychle tají ledovce naší planety. Výpočty mají na svědomí matematické modely, ale jak naznačují nejnovější výsledky odborníků, jsou nesprávné. Teplá voda ovlivňuje ledovce stonásobně více, než se předpokládalo, informuje portál Vice prostřednictvím studie publikované v magazínu Nature.

Znepokojující zjištění je natolik problematické, že anuluje některé dříve vytvořené studie a simulace, které se zabývají například zaplavením pobřežních měst či ostrovů nebo migrací milionů lidí.

Za výzkumem stojí vědci z University of Oregon, kteří při zkoumání ledovce Leconte použili přímé měření namísto počítačových simulací. Podle jejich zjištění je tání ledovce pod vodou stokrát rychleji a to může být aplikováno i na ostatní ledovce.

Je však třeba dodat, že stokrát větší vliv teplé vody na ledovec neznamená, že se i ledovec roztaje stokrát rychleji, to bychom už byli ve skutečně alarmující situaci. Ledovce totiž rovněž ovlivňují i povrchové tání či odpadávání ker a urychlená je tedy jen jedna část.

Ta je však ze všech nejvlivnější na celkové tání ledovce a už dávno byl ten nejvyšší čas, abychom s řešením globálního oteplování rychle přidali.

Teplá voda topí ľadovce 100x rýchlejšie, ako vedci predpokladali
Teplá voda topí ľadovce 100x rýchlejšie, ako vedci predpokladali Zdroj: unsplash
Domů
Sdílet
Diskuse