Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. července 2019 9:39
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Radioaktivní mrak nad Evropou způsobil jaderný závod v Rusku, zjistili vědci v nové studii

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Mrak se nad Evropou objevil v roce 2017.

Nad Evropou se v roce 2017 objevil radioaktivní mrak. Začátkem října si několik jaderných výzkumných stanic všimlo, že míra radiace v ovzduší dosahuje nadprůměrných hodnot, a tak začali odborníci vyšetřování, informoval NewScientist

Únik radioaktivního materiálu vypustil do ovzduší 100krát více radiace než nehoda v japonské Fukušimě, jenže oblak obsahoval výhradně jeden prvek – ruthenium-106. Kdyby byl oblak následkem nehody jaderného reaktoru, v ovzduší by experti zaznamenali několik různých izotopů.

Zanedlouho už panovala shoda, že únik způsobil závod na zpracování jaderného paliva někde v Rusku, ale chyběly specifické důkazy. Navzdory všemu ale mrak neměl způsobit zdravotní riziko.


Profesor Georg Steinhaus z Leibniz University v německém Hannoveru se proto s kolegy pustili do analyzování více než 1300 zaznamenaných měření po celé Evropě. Výsledek naznačoval jasný konsensus původu mraku. Únik radiace musel pocházet z jaderného závodu Mayak, který byl v roce 1957 i dějištěm třetí největší nukleární katastrofy v historii lidstva po Černobylu a Fukušimě.

Rusové však od počátku svou odpovědnost odmítali. Prý v okolí závodu nenaměřili žádnou zvýšenou míru radiace a za příčinu radioaktivního mraku označili baterii ze satelitu, která mohla dopadnout na zemský povrch.

Tyto teorie však tým vyvrátil. Steinhauser zjistil, že krátce před únikem radiace v roce 2017 si italský jaderný institut objednal ze závodu Mayak dodávku izotopů prvku cer, s čím podle výsledků studie souvisí právě únik ruthenia.

Domů
Sdílet
Diskuse