Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. srpna 2019 17:52
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Nejhorší život mají v Orlové a Karviné, nejlépe se žije v Říčanech a Praze. Jak dopadlo v žebříčku tvoje město?

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Zajímavý žebříček srovnává život v českých městech.

Stejně jako loni, i letošní žebříček společnosti Obce v datech ukazuje úroveň života ve městech České republiky. Ukázal, že Češi žijící v Moravskoslezském a Ústeckém kraji mají horší životní podmínky, než ti žijící ve vnitrozemí. Do statistiky se dostalo 206 obcí. Vyhodnocovány jsou na základě množství služeb, které se v obcích nachází, úrovně znečištění, pracovních příležitostí, i celkové kvality života.

Obce, nacházející se na konci žebříčku, sužuje zejména nedostatek pracovních míst, což obyvatele může snáze dostat do finančních problémů a ti pak samozřejmě mohou inklinovat k sociálně-patologickým jevům, například hazardu. Nejhůře se mají v Orlové, která nedostala ani jeden bod, poté v Karviné a také v Mostu. 

Doporučeno
Praha vs. Brno: Porovnali jsme dvě největší města v Česku a zjistili, které je lepší Praha vs. Brno: Porovnali jsme dvě největší města v Česku a zjistili, které je lepší 21. května 2018 17:54

Nejhorší život mají v Orlové a Karviné, nejlépe se žije v Říčanech a Praze. Jak dopadlo v žebříčku tvoje město?

Naopak na vrcholu skončily Říčany, následované hlavním městem a poté Hustopečí – šestitisícovým městem nacházejícím se na jižní Moravě. 

Velkým překvapením je však Přelouč na Pardubicku. Toto město meziročně poskočilo v pořadí ze 149. pozice na 61. místo. „Napomohlo tomu zlepšení podmínek v oblasti stěhování mladých, hazardu a průměrné délky života,“ uvádí společnost Deloitte, která na žebříčku také spolupracovala.

Na všechna města se můžeš podívat na oficiálních stránkách projektu.

Pořadí Město Hodnocení
1. Říčany 10,0
2. Praha 9,7
3. Hustopeče 8,1
6. Brno 7,7
21. Pardubice 6,6
98. Zlín 4,9
128. Karlovy Vary 4,4
164. Ostrava 3,6
185. Teplice 2,9
204. Most 1,0
205. Karviná  0,3
206. Orlová  0,0 
Domů
Sdílet
Diskuse