Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. srpna 2019 9:46
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Facebook nechával tajně přepisovat hlasové zprávy svých uživatelů. Platil za to stovky zaměstnanců

TECH BEZPEČNOST
Uložit Uložené

Další zásah do soukromí? Agentura Bloomberg odhalila nekalé praktiky, které vykonával Facebook. Nechával totiž přepisovat hlasové zprávy svých uživatelů.

Kalifornská společnost Facebook má na svědomí další skandál. Jak zjistila agentura Bloomberg, modrá sociální síť měla uzavřenou smlouvu s několika stovkami externích spolupracovníků, kteří pro ni přepisovali hlasové zprávy uživatelů

Novinářům z Bloombergu to přiznali sami zaměstnanci, kteří si ale přáli zůstat v anonymitě – hlavně kvůli strachu ze ztráty zaměstnání.

Jejich popis práce zahrnoval přepis zvukové stopy uživatelů Facebooku. Nebylo jim vysvětleno, proč tak činí, kde byla nahrávka získána ani od koho, tato data společnost údajně anonymizovala. Nahrávky zahrnovaly nejrůznější konverzace mezi lidmi, včetně těch vulgárních i nepříjemných.

Doporučeno
Umělá inteligence bude umět odhalit zločince i předpovídat nemoci. Jaký je největší problém tajemného pomocníka? Umělá inteligence bude umět odhalit zločince i předpovídat nemoci. Jaký je největší problém tajemného pomocníka? 25. února 2018 16:47

Facebook nechával tajně přepisovat hlasové zprávy svých uživatelů. Platil za to stovky zaměstnanců
Zdroj: Pixio.com

Samotný Facebook tyto informace potvrdil a dodal, že už lidské zdroje nebude k přepisu zvuku nadále využívat. „Stejně jako Apple a Google jsme pozastavili lidskou kontrolu zvuku před více než týdnem,“ uvedla společnost v úterním prohlášení.

O tom, že nahrávky odeslané přes Messenger mohou být takto analyzovány, však uživatele Facebook nikdy v minulosti neinformoval. V podmínkách užívání má pouze uvedeno, že jeho systémy budou automaticky zpracovávat obsah a komunikaci, kterou uživatel poskytne.

Že to však bude vykonávat i člověk, o tom nepadá ve výčtu informací ani zmínka. Případ si proto vzal do rukou irský úřad pro ochranu osobních údajů, který jej nyní začal prošetřovat.

Důvod takového přepisu byl pro Facebook logický. Snaží se co nejvíce zdokonalovat svou umělou inteligenci. Přepis nahrávek měl být kontrolním mechanismem, jak zjistit, zda UI správně interpretovala zprávy. Zatím totiž strojové učení může chybovat a špatně chápat některé významy slov či vzorce vět. 

Facebook nechával tajně přepisovat hlasové zprávy svých uživatelů. Platil za to stovky zaměstnanců
Zdroj: Wiki Commons/Anthony Quintano

Skandály technologických gigantů

Podobný skandál byl v minulosti odhalen i u Amazonu (u jeho Alexy) a Applu (u asistenta Siri). Tyto společnosti taktéž posílaly zvukové stopy na přezkoumání k lidským moderátorům. Podle kritiků je však takovéto jednání hrubým narušením soukromí uživatele. 

Jiná kauza – a společně s ní i poměrně známá konspirační teorie – obviňovala Facebook, že využívá jeho aplikace k odposlouchávání uživatelů, aby lépe cílila reklamu. To však popřel přímo CEO společnosti Mark Zuckerberg.

Společnost využívá lidských zdrojů při moderování obsahu. Každý, kdo nahlásí jakýkoli obsah na sociální síti, který neprojde automatickým cenzorským sítem umělé inteligence, se odesílá externím zaměstnancům z celého světa. Ti pak inkriminovaný příspěvek musí sami zhlédnout a posléze vyhodnotit jeho závadnost. 

Facebook nechával tajně přepisovat hlasové zprávy svých uživatelů. Platil za to stovky zaměstnanců
Zdroj: Stock Catalog/Flickr

Tito lidé tak vidí v rámci svého zaměstnání každý den stovky videí, které vyobrazují sebevraždy, vraždy, násilí na zvířatech a lidech či jiné znepokojující chování. Již po pár měsících mají kvůli tomu tito moderátoři úzkosti a deprese, o práci navíc nemohou s nikým mluvit, protože je váže smlouva o mlčenlivosti. 

Netflix v červnu vydal dokument o těchto zaměstnancích, kteří se rozhodli o pracovních podmínkách v takovém prostředí vypovědět na kameru.

Domů
Sdílet
Diskuse