Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. srpna 2019 13:39
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

K Austrálii se blíží plovoucí ostrov, který může výrazně pomoci Velkému bariérovému útesu

ZAJÍMAVOSTI NASA
Uložit Uložené

Nezbývá než doufat, že se mu podaří dostat až k protinožcům.

Ačkoliv v současnosti čteme jednu negativní zprávu o přírodě za druhou, objevil se i světlý záblesk. V hlubokých vodách Tichého oceánu došlo k aktivní vulkanické činnosti. Jejím následkem bylo vytvoření obrovského množství pemzy. Vedle státu Tonga z ní vznikl rovnou celý ostrov, který lidé objevili 9. srpna. A rozhodně není malý, informuje CNN.

Satelitní záběr z dílny NASA, kde lze vidět pemzu plovoucí na vodách Pacifiku

K Austrálii sa blíži plávajúci ostrov, ktorý môže zachrániť Veľkú koralovú bariéru
K Austrálii sa blíži plávajúci ostrov, ktorý môže zachrániť Veľkú koralovú bariéru Zdroj: earthobservatory.nasa.gov/images/145490/a-raft-of-rock

Podle satelitních snímků od NASA je jeho rozloha porovnatelná s Manhattanem. Ačkoliv pemza vypadá jako skála, je plná děr a plynů, a proto díky své hustotě na vodě plave. Chová se podobně jako ledovec, protože 10 % z ní trčí na hladině, zbytek je ukrytý pod vodou. A co víc, je útočištěm pro pestrou sbírku druhů mořského života.

Na nový plovoucí ostrov narazili i námořníci, který zveřejnili zajímavé video. Dostali se do „obklíčení“ a mořskou vodu nebylo vidět ani na dalekém horizontu. Tato masa se podle odhadů pohybuje rychlostí 10 až 30 kilometrů za den. Spolu s ní je tu i naděje na jedno pozitivum.

Pokud dopluje až k australskému pobřeží, může výrazně pomoci Velkému bariérovému útesu. Ten za poslední roky ztratil 50 % svých korálů. Když se sem však pemza dostane, může s sebou přinést kvantum mikroorganismů, krabů a také korálů, které by mohly „osídlit“ toto mimořádně významné místo.

Velký bariérový útes je dlouhý 2 300 kilometrů a je domovem pro velké množství organismů

K Austrálii sa blíži plávajúci ostrov, ktorý môže zachrániť Veľkú koralovú bariéru
K Austrálii sa blíži plávajúci ostrov, ktorý môže zachrániť Veľkú koralovú bariéru Zdroj: Brocken Inaglory

Podle odhadů dorazí ostrov k Austrálii za 7 až 10 měsíců.

Domů
Sdílet
Diskuse