Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. srpna 2019 10:14
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Česko již není země bez spalniček. Ztratilo status u Světové zdravotnické organizace

Česko již není země bez spalniček. Ztratilo status u Světové zdravotnické organizace
Zdroj: U.S. Air Force courtesy photo
ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Česko se řadí mezi Velkou Británii, Řecko a Albánii. Právě tyto země ztratily status „bezspalničkových“.

Spalničky zabíjely v prvním půlroce ve 37 případech. Jejich epidemie je stále větším rizikem. Světová zdravotnická organizace (WHO) proto v rámci monitoringu nemocí vyřadila čtyři země ze seznamu těch, které mají status bez spalniček. Oznámila to ve čtvrtek ve své zprávě

Země, které o tento status poprvé přišly od zahájení monitoringu v roce 2012, jsou Velká Británie, Albánie, Řecko a Česká republika. Údaje odhalily ve 48 evropských zemích na 90 tisíc případů výskytu spalniček za první pololetí letošního roku – jde o dvojnásobek případů oproti loňskému počtu, jenž činil 44 tisíc. 

Doporučeno
Pokud v Česku nedáš očkovat své dítě, můžeš dostat pokutu 10 tisíc korun. Nepomohou ti ani konspirace o autismu a jedech Pokud v Česku nedáš očkovat své dítě, můžeš dostat pokutu 10 tisíc korun. Nepomohou ti ani konspirace o autismu a jedech 21. února 2019 11:42

Česko již není země bez spalniček. Ztratilo status u světové zdravotnické organizace
Česko již není země bez spalniček. Ztratilo status u světové zdravotnické organizace Zdroj: Heinz F. Eichenwald/Wiki Commons

Ve světě je však riziko spalniček ještě větší. Odborníci z WHO zaregistrovali přes 360 tisíc případů. Nejvíce rizikovými zeměmi jsou Kongo, Madagaskar a Ukrajina.

Vážné nemoci se dá zabránit očkováním. „Pokud nebude ve všech komunitách dosaženo a udrženo vysoké úrovně pokrytí očkování, budou děti i dospělí zbytečně trpět a některé tragicky zemřou,“ uvedl lékař Günter Pfaff, předseda verifikační komise pro eliminaci spalniček a zarděnek. Nemoc je smrtelná, případně může způsobit vážná onemocnění. 

Český ministr zdravotnictví Adam Vojtěch již v únoru přijal opatření ke zvýšení proočkovanosti proti spalničkám u zdravotnických pracovníků. Právě ti přicházejí s nemocnými, popř. mohou nákazu šířit dále. Za prvních sedm měsíců podle ministerstva zdravotnictví letos onemocnělo 579 lidí. Loni to bylo za celý rok 203.

Domů
Sdílet
Diskuse