Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. září 2019 6:59
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

Nejvyšší vrchol Švédska již není nejvyšší. Vlivem globálního oteplování roztál

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Vděčí za to klimatickým změnám. Vědci se domnívají, že za to může i aktuální požár na Sibiři.

Kdysi nejvyšší švédský vrch Kebnekaise v důsledku globálního oteplování ztratil své prvenství. Vědci potvrdili, že kvůli neustále stoupajícím arktickým teplotám už kopec není nejvyšším v zemi. Informuje o tom Guardian.

Kebnekaise má dva vrcholy. Severní je tvořen skalami a jižní ledovcem. Kvůli klimatickým změnám však jižní vrch klesl v průběhu posledních 50 let až o neskutečných 24 metrů, což je přibližně devět pater. Za poslední dekádu se mělo tání projevovat ubýváním přibližně 1 metru ledovce ročně.

Doporučeno
Klimatolog: Požáry v amazonském pralese a na Sibiři urychlí globální oteplování (Rozhovor) Klimatolog: Požáry v amazonském pralese a na Sibiři urychlí globální oteplování (Rozhovor) 25. srpna 2019 18:16

Nedávná měření ukázala, že momentální výška vrchu Kebnekaise je 2095,6 metru. Jde o historicky nejnižší naměřenou hodnotu od roku 1880. „Je to velmi jasný signál všem občanům Švédska, že se věci mění,“ tvrdí Gunhild Ninis Rosqvist, profesorka geografie Stockholmské univerzity.

Ledovcový vrchol ve Švédsku není konstantní a jeho výška se stále mění, především v létě, kdy mu většinou ubudou i tři metry. V zimě se zase díky sněhovým bouřím zvyšuje. Jeho nejvyšší hodnota je každoročně někdy v období května a nejmenší v září.

Jeho současný alarmující stav odborníci připisují i aktuálním požárům na Sibiři. Během nich se totiž ledovec Kebnekaise zmenšil téměř o čtyři metry. Momentálně je nejvyšší právě skalnatý vrchol, který je o 1,2 metru vyšší než jižní.

Najvyšší vrch Švédska sa kvôli globálnemu otepľovaniu topí a jeho úroveň klesá. Prišiel o prvenstvo
Najvyšší vrch Švédska sa kvôli globálnemu otepľovaniu topí a jeho úroveň klesá. Prišiel o prvenstvo Zdroj: Wikimedia/CC/Alexandar Vujadinovi
Domů
Sdílet
Diskuse