Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. září 2019 19:54
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Benzín může kvůli útoku na ropné pole zdražit až na 40 korun, varuje český ekonom

ZAJÍMAVOSTI SAÚDSKÁ ARÁBIE
Uložit Uložené

Po útoku dronů je ochromena polovina ropného průmyslu v Saúdské Arábii.

Po včerejším útoku na největší areál na zpracování ropy na světě klesla produkce ropy v Saúdské Arábii na polovinu. V pondělí, po otevření akciových trhů s ropou může cena poskočit o pět až deset dolarů za barel. Pokud bude výpadek trvat delší dobu, může se stát, že se cena benzinu u českých čerpacích stanic zvedne až ke 40 korunám za litr. Spekuluje o tom hlavní ekonom CZECH FUND Lukáš Kovanda

Dle jeho prognózy může měsíční výpadek vést ke zvýšení ceny za barel z 60 dolarů až na 100 dolarů. Pokud se ale podaří napadená ropná pole uvést do provozu dříve, neměla by cena za barel překročit 100 dolarů. Zatím ale nelze určit, který scénář je pravděpodobnější. 

Doporučeno
Google odmítl smazat aplikaci, která umožňuje sledování saúdských žen Google odmítl smazat aplikaci, která umožňuje sledování saúdských žen 7. března 2019 13:03

Problémem je ale i samotný fakt, že jeden útok stačil k ochromení poloviny produkce ropy ze Saúdské Arábie. Poukazuje to na zranitelnost ropného průmyslu v této zemi, což pravděpodobně povede ke zvýšení cen tak jako tak. 

Ropné pole Abkajk, odkud pochází každý 20. barel ropy na světě, se ocitl v plamenech v sobotu po útoku za pomoci dronů, který pravděpodobně provedli Húsíjové – jemenští povstalci. Šéf americké diplomacie Mike Pompeo z útoku obvinil Írán. Nelze tedy očekávat, že by se íránská ropa podléhající americkým sankcím v dohledné době vrátila na trh.

Saúdská Arábie bude dočasnou ztrátu produkce ropy nahrazovat vlastními zásobami, které má na svém území, v Egyptě, na Okinawě a v Rotterdamu. V záloze má méně než 200 milionů barelů černého zlata. Pomohou také Kuvajt, Irák a Spojené arabské emiráty.

Doporučeno
Svět bez ropy: V prvních chvílích by nastal globální kolaps v každém odvětví, které si dokážeš představit Svět bez ropy: V prvních chvílích by nastal globální kolaps v každém odvětví, které si dokážeš představit 22. července 2018 21:00

Pro běžného Čecha bude situace pravděpodobně znamenat zdražování pohonných hmot. Lukáš Kovanda predikuje, že by do konce září mohla cena benzinu na našem území stoupnout až o dvě koruny za litr. V říjnu se může vyšplhat až na historické maximum z roku 2012, kdy stál benzín 38,50 koruny za litr. Nyní je klíčové, kdy bude produkce z ropného pole Abkajk obnovena.

Domů
Sdílet
Diskuse