Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. září 2019 13:53
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Facebook tě prý sleduje přes Bluetooth. Podle odborníků tak obchází zákaz sledování polohy

TECH
Uložit Uložené

Na pochybné využívání Bluetooth začal upozorňovat nový operační systém iOS 13 od Apple.

Operační systém iOS 13, který bude součástí nových iPhonů, ale budeš si ho moci stáhnout i na ty starší, má podle Bussines Insider zajímavou funkci.

Telefon tě, po jeho nainstalování, začne upozorňovat na aplikace, které se snaží využívat Bluetooth a podobné služby na pozadí, bez vědomí uživatele.

Doporučeno
Apple představil iPhone 11, iPhone 11 Pro a 11 Pro Max Apple představil iPhone 11, iPhone 11 Pro a 11 Pro Max 10. září 2019 19:57

Web píše, že prvním testerům iOS 13 se takové oznámení zobrazuje hlavně v případě Facebooku, což samozřejmě nedává velkou logiku. Na rozdíl od Spotify se totiž apka Facebooku téměř nepotřebuje připojovat k bezdrátovým sluchátkům. Otázkou tedy pochopitelně je, k čemu data z Bluetooth sociální síť chce. 

Někteří experti tvrdí, že aplikace takto komunikují s ostatními smartphony v okolí a snaží se tak neustále odhadovat tvou polohu i v případě, že máš vypnuté GPS. Údaje o lokalizaci následně používají například na přesnější cílení reklamy.

TechCrunch ale jde ještě dál a naznačuje, Facebook a další takto mohou shromažďovat údaje o vztazích a rodině – pouze na základě toho, že tvůj telefon bude v blízkosti jejich mobilů poměrně často a dlouho. 

Redaktorka Natasha Lomas má problém hlavně s tím, že to tyto appky očividně dělají za naším zády. Přes Bluetooth totiž obcházejí zákaz používání GPS a lokalizačních služeb v nastaveních.

 

Facebook podľa odborníkov obchádza zákaz sledovania polohy. Využíva na to Bluetooth v mobiloch
Facebook podľa odborníkov obchádza zákaz sledovania polohy. Využíva na to Bluetooth v mobiloch Zdroj: TASR / AP Photo - Andrew Harnik

„Dáváte Facebooku velmi jasně najevo, že nechcete aby shromažďoval údaje o vaší poloze, ale neznamená to, že Facebook bude tento fakt respektovat,“ píše. 

Je proto dobré, že nás Apple v novém iOS 13 upozorní i na takové triky a dá nám možnost podobné pokusy rychle zablokovat.

Domů
Sdílet
Diskuse