Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. září 2019 11:51
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Majitel Tesly nechal psa v autě s běžící klimatizací. Osvobodil ho až soud

TECH
Uložit Uložené

Aktivní „Dog Mode“ přivolaný policista zcela ignoroval a muže zatkl.

Léto pravidelně přináší několik případů, kdy nezodpovědní majitelé nechají své domácí mazlíčky zamčené v zaparkováném autě. Na slunci však okna fungují jako skleník a kabina se rychle prohřeje. 

I několik minut nepozornosti tedy stačí k tomu, aby dehydrovaná zvířata zemřela. Independent.ie informuje o případu Rosse Hunta, který takto v autě nechal svého psa a odešel na setkání v jedné z restaurací v irském Dublinu. 

Jeden z kolemjdoucích následně zalarmoval úřad na na ochranu zvířat a policii, díky čemuž se následně jeho případ dostal až před soud.

Doporučeno
Pátrali jsme, jak žijí lidé bez domova na východě Slovenska a narazili jsme na les, kam se chodí za sexem Pátrali jsme, jak žijí lidé bez domova na východě Slovenska a narazili jsme na les, kam se chodí za sexem 13. září 2019 14:53

Hunt ale vlastnil Teslu Model S, která nabízí speciální „Dog Mode“. V něm je sice elektromobil zamčený, ale uvnitř stále běží klimatizace poháněna bateriemi auta. Nebezpečné přehřátí kabiny by tak hrozit nemělo.

Irovi se však tento fakt přítomnému policistovi vysvětlit nepodařilo a při incidentu z června byl zatčen.

Více pochopení pro technologie a majitelovo rozhodnutí měl podle deníku až soud, který vyslechl i technika z místního servisního centra Tesly a obviněného pochopitelně osvobodil.

Ignorace policejního úředníka je zarážející, protože Tesla s aktivovaným psím režimem informaci o klimatizované a bezpečné kabině zobrazuje i přímo na displeji uprostřed palubní desky. 

Důvodem je samozřejmě tichý chod ventilace v autě, které nemá nastartovaný běžný spalovací motor.

Zároveň ti je zřejmě jasné, proč se funkce jmenuje Dog Mode, ačkoli by pravděpodobně podobně dobře posloužila i pro krátkodobé ponechání nákupu z potravin či dokonce dětí v bezpečně zamčeném autě. Tesla se takto chce vyhnout potenciálním soudním sporům s nezodpovědnými rodiči. 

Ani zde se ale Tesla nevyhnula chybám, podle The Verge totiž Dog Mode před jedním z updatů nefungoval správně, pokud byla rychlost ventilátorů nastavena manuálně a nikoliv na přepínač AUTO.

Domů
Sdílet
Diskuse