Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. září 2019 14:02
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Robotického psa si už firmy mohou objednat. Netflix z něj udělal krvelačnou bestii

TECH
Uložit Uložené

Firma Boston Dynamics je zřejmě ve vývoji autonomních robotů dále než kdokoliv jiný.

Boston Dynamics je americká společnost zabývající se vývojem robotů. To zní jako nuda jen do momentu, dokud její výtvory neuvidíš v praxi.

Spot má totiž kvůli schopnosti překonávat překážky spíše podobu robotického psa. Se správným příslušenstvím se dokáže pohybovat zcela autonomně, otevírat dveře pro druhé stroje, nosit až 14kilogramový náklad a v případě pádu či zakopnutí znovu vstát.

 

Dokonalost a schopnosti tohoto stroje jsou natolik děsivé, že tvůrce známého seriálu Black Mirror inspirovaly k natočení epizody Metalhead, kde se z podobných autonomních robopsů staly krvelačné příšery s cílem vyvraždit lidstvo. 

The Verge informuje, že Boston Dynamics už ve vývoji dospěli pořádně daleko a robota začínají nabízet zájemcům z řad specializovaných firem. Nebude na prodej, ale k pronájmu – možná proto, aby nad nimi výrobce raději mohl držet dohled.

Web potvrzuje, že Spot dokáže díky speciálnímu LIDAR a virtuálním 3D mapám prostoru obcházet překážky a udržovat rovnováhu i v extrémních podmínkách, například pokud se ho snaží skopnout přímo člověk.  

Video obsahuje násilné záběry

Na záda robota se dají připojovat speciální moduly podle jeho nasazení, například senzory pro únik plynu nebo vysílačka s delším dosahem. Nevadí jim déšť, sníh ani bláto

Spot je zatím určen pouze pro kontrolované a uzavřené oblasti, The Verge tedy odhaduje, že v obchodních domech plných lidí se zatím neobjeví.

Doporučeno
Tesla zničila autonomního robota u silnice. Lidé žertují, že začíná robotická občanská válka Tesla zničila autonomního robota u silnice. Lidé žertují, že začíná robotická občanská válka 9. ledna 2019 0:42

Boston Dynamics ale plánuje roboty protlačovat i do zábavního průmyslu, v krátké ukázce proto robopes ukazuje své taneční schopnosti.

Výrobce oproti tomu opakovaně tvrdí, že tvrdě odmítá jakékoli bojové nasazení robotů a jejich použití v situacích, kdy by mohli zranit lidi. 

Uvidíme, zda se toto rozhodnutí v budoucnu nezmění. Firma má totiž v portfoliu ještě další typy robotů. Atlas se například výrazně podobá člověku a v jednom z videí ukazuje, že je schopen předvádět i náročná gymnastická cvičení.

Domů
Sdílet
Diskuse