Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. září 2019 13:33
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Tříletý chlapeček z jihu Moravy trpí tetanem. Matka ho odmítla očkovat

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Matka je přesvědčená, že očkování u ní spustilo roztroušenou sklerózu. Odmítla tedy očkovat své dítě.

V brněnské fakultní nemocnici hospitalizovali dítě s tetanem. Nakazilo se zřejmě proto, že jej matka záměrně nedala očkovat, přestože je to povinné. S informací přišel starosta městské části Řeporyje Pavel Novotný. Přítomnost dítěte s tetanem ve Fakultní nemocnice Brno posléze potvrdil serveru iDNES.cz její mluvčí Pavel Žára. 

Podle zprávy, kterou Novotný publikoval na sociálních sítích byl chlapeček narozený v roce 2016 ošetřen letos 18. srpna kvůli zrezivělé baterii zastrčené do nosu. Nebyly mu podány léky proti tetanu, neboť lékaře nenapadlo, že by mohl nemít očkování. Předepsaná antibiotika mu matka údajně nepodávala. 

Doporučeno
Pokud v Česku nedáš očkovat své dítě, můžeš dostat pokutu 10 tisíc korun. Nepomohou ti ani konspirace o autismu a jedech Pokud v Česku nedáš očkovat své dítě, můžeš dostat pokutu 10 tisíc korun. Nepomohou ti ani konspirace o autismu a jedech 21. února 2019 11:42

Dne 2. září se matka s dítětem vrátila k doktoru. Chlapec trpěl křečemi žvýkacích svalů, únavou, nechutenstvím a odmítal polykat. O tři dny později bylo dítě posláno do Fakultní nemocnice Brno s informací, že není očkováno proti tetanu. Následovala hospitalizace na JIP, kde bylo dítě očkováno. Protrpělo si noc plnou záchvatů a křečí a následně bylo přeloženo na Kliniku dětské anesteziologie a resuscitace. 

Nemoc ale postoupila do takového stavu, že lékaři museli chlapečkovi provést tracheostomii, tedy řez do krku zajišťující dýchání. V nemocnici zůstává i nadále. „Onemocnění u dítěte se šetří, ale nemohu k tomu říct žádné další podrobnosti,“ odpověděla na dotaz redaktorům iDNES.cz ředitelka Sekce ochrany a podpory veřejného zdraví KHS JmK Hana Pokorná.

Podle zprávy nebylo dítě očkováno z rozhodnutí matky, která je přesvědčena, že jí samotné očkování spustilo roztroušenou sklerózu.

Domů
Sdílet
Diskuse