Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. října 2019 20:32
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Tesla má mimořádně výkonný režim obrany proti biologickým zbraním. Sleduj, jak zvládne přejezd lesním požárům

TECH
Uložit Uložené

Funkce se v těchto dnech opravdu hodí řidičům v Kalifornii.

Určitě sis všiml, že téměř každé auto má na přístrojové desce tlačítko vnitřního oběhu vzduchu.

To je určeno pro případy, kdy se ocitneš v koloně za starým náklaďákem nebo vykuchaným dieselem, který pálí vše kolem cesty. Uzavře nasávání a uvnitř bys měl mít větší pohodu. Ve vedrech s ním zas rychleji vychladné interiér díky klimatizaci.

Tesla má mimoriadne výkonný "Bioweapon Defense" režim. Pozri sa, ako zvládne prejazd lesným požiarom
Tesla má mimoriadne výkonný "Bioweapon Defense" režim. Pozri sa, ako zvládne prejazd lesným požiarom Zdroj: Pixabay.org

Electrek.co ale píše, že Tesla Model X má kromě otevřeného a uzavřeného nasávání vzduchu ještě i třetí režim – tzv. Bioweapon Defense Mode, v překladu „režim obrany proti biologickým zbraním“.

Toto pojmenování je, po vzoru Elona Muska, samozřejmě trochu nadnesené, Model X by ale měl mít speciální HEPA filtr, který je prý 10krát větší a 100krát účinnější než filtry v konkurenčních autech. Měl by ze vzduchu odstranit až 99,97 % částeček znečištění, bakterií, virů nebo prachových částic.

Doporučeno
Tesla Model 3 už má interiér kompletně bez kůže. Musk vyhověl aktivistům z PETA Tesla Model 3 už má interiér kompletně bez kůže. Musk vyhověl aktivistům z PETA 2. září 2019 10:09

Majitelé Tesel v Kalifornii se v těchto dnech o Bioweapon Defense funkci a zmíněném filtru začali bavit na Redditu. Území totiž sužují masivní lesní požáry a oblohu zahalil černý kouř.

Jeden z uživatelů natočil svůj průjezd takovou oblastí, přičemž údajně použil právě BWD funkci. Vzduch v kabině prý zůstal v pořádku.

Bioweapon defense mode at its finest. from r/teslamotors

Samozřejmě, je otázkou, nakolik je filtr v Tesle výkonnější než v ostatních automobilech. Německý Auto Motor und Sport například dokázal, že DPF filtry v moderních dieselových motorech jsou za určitých okolností tak účinné, že kromě spalin ze samotného motoru dokonce čistí i vzduch nasávaný z okolí. 

Jinými slovy, vzduch nasávaný přední kapotou ve velkých městech plných starých aut a továren je špinavější než to, co následně vyjde z výfuků moderního auta. Při filtrech ve ventilaci a klimatizaci to může být velmi podobné.

Domů
Sdílet
Diskuse