Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. října 2019 15:38
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

UNESCO možná zapíše Prahu na seznam ohrožených památek. Důvodem jsou mrakodrapy i nedostatečná ochrana památek

NEWS
Uložit Uložené

Světové dědictví UNESCO chce centrum Prahy zapsat na seznam památek v ohrožení. Hrozí jí prý nebezpečí zániku – ať už kvůli nedostatečnému zájmu státu a hlavního města, tak kvůli výškovým budovám.

Mezinárodní rada pro památky a sídla ICOMOS informovala o 113stránkové zprávě světového dědictví UNESCO. Z ní vyplývá, že hlavnímu městu, které je od roku 1992 zařazeno na seznam UNESCO, hrozí přeřazení mezi památky v ohrožení. Praha i stát prý historické centrum málo chrání. Na vině jsou prý také přibývající výškové budovy, které překračují předepsaný strop, což může být podle památkářů precedens k dalšímu překračování

UNESCO a ICOMOS na jaře monitorovaly stav centra Prahy. Kriticky upozornily na již postavené, ale i teprve plánované výškové stavby – jejich převýšení a nástavby v památkové rezervaci jsou prý hrozbou pro historické centrum. Jako příklad uvedly např. novostavbu Drn na rozích Národní třídy a Mikulandské ulice. 

UNESCO možná zapíše Prahu na seznam ohrožených památek. Varuje kvůli mrakodrapům i nedostatečné ochraně
UNESCO možná zapíše Prahu na seznam ohrožených památek. Varuje kvůli mrakodrapům i nedostatečné ochraně Zdroj: Wikimedia Commons
Doporučeno
V Praze dostal pokutu Mickey Mouse, šaška i smrtku vyřešili strážníci domluvou. Navštívili jsme centrum po zákazu buskingu V Praze dostal pokutu Mickey Mouse, šaška i smrtku vyřešili strážníci domluvou. Navštívili jsme centrum po zákazu buskingu 16. října 2019 12:42

Ta je prý o dvě patra vyšší, než by měla být a převyšuje vedlejší historickou budovu a ohrožuje tzv. „střešní krajinu“ a tedy i panorama města. Experti chtějí, aby stav napravila změna metropolitního plánu. V této souvislosti také zmiňují dostavbu 30patrového V Toweru, což je třímiliardová stavba na Pankráci.

Experti požadují, aby Praha na svých komplexních návrzích zapracovala. Politici ji berou vážně. „Statut památky UNESCO k nám do Prahy přivádí ty turisty, o které v Praze stojíme - kulturní a vzdělané. Navrhovaný nový stavební zákon je nepřijatelný nejen kvůli památkám, ale také kvůli bezohlednosti k životnímu prostředí. Zpět k Praze: v UNESCO musíme zůstat, je to náš úkol,“ uvedl na svém Twitteru starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha sobě).

UNESCO možná zapíše Prahu na seznam ohrožených památek. Varuje kvůli mrakodrapům i nedostatečné ochraně
UNESCO možná zapíše Prahu na seznam ohrožených památek. Varuje kvůli mrakodrapům i nedostatečné ochraně Zdroj: Pixabay.com

K podobnému směru se podle serveru Aktualne.cz přiklonil i ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Praha se prý v této situaci nechce orientovat podobně jako Drážďany, které v roce 2009 UNESCO ze seznamu světového dědictví smazalo.

„Záleží na tom, jak se vypořádáme s jejich výhradami, bude probíhat další hodnocení. (...) V tuto chvíli nejde o to, že by se tu mělo zopakovat něco podobného, jako se stalo v Drážďanech. Tam si udělali referendum, odhlasovali, že chtějí most, a UNESCO to respektovalo, že se rozhodli, že jdou jinudy. Taková v Praze situace není, my se v Praze chceme dohodnout,“ uvedl.

Domů
Sdílet
Diskuse