Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. prosince 2019 16:41
Čas čtení 0:00
Tímea Krauszová

Máš doma smart televizor? FBI varuje, že by tě někdo mohl sledovat

TECH
Uložit Uložené

Zkontroluj si raději nastavení ochrany soukromí.

FBI v úterý varovala před nebezpečím v našich televizorech. Nebyl to žádný žert, američtí federálové upozorňují na způsoby, kterými mohou být zneužity tzv. smart televize – tedy ty, které mají přístup na internet a častokrát mají například zabudovaný mikrofon.

Pohodlí má svou cenu: stojí nás naše soukromí

V tomto stylu se nese tisková zpráva oregonské FBI. Smart TV má kromě přístupu k internetu přístup k řadě aplikací. Častokrát mají zabudované mikrofony, které nám usnadňují ovládání: stačí zakřičet, co chceš sledovat a telka ti vyhoví. Některé modely mají zabudované i kamery, které rozeznávají obličeje. Mohou ti tak navrhnout program, který by tě mohl zajímat.

Doporučeno
10 nejzajímavějších seriálů a filmů na Apple TV Plus. Vyplatí se předplatit si další streamovací platformu? 10 nejzajímavějších seriálů a filmů na Apple TV Plus. Vyplatí se předplatit si další streamovací platformu? 4. listopadu 2019 7:42

Hrozí ale, že výrobci a také vývojáři jednotlivých aplikací zneužijí přístupy a budou tě sledovat. Zní to nepříjemně, pořád to ale může být ještě horší. Podle FBI jde přes smart televize hacknout tvou domácnost. Možná se na dálku nedostanou do tvého zamčeného počítače, ale přes TV si mohou najít zadní dvířka.

„V lepším případě mohou měnit kanály, zahrávat si s hlasitostí nebo přehrávat dětem nevhodná videa. V tom nejhorším případě však mohou zneužít televizor ve tvé ložnici, zapnout kameru a mikrofon a stalkovat tě,“ zní alarmující zpráva FBI, která paradoxně vyšla jen den po Cyber Monday, výprodejovém šílenství, které navazuje na Black Friday.

FBI neočekává, že se lidé svých televizorů zbaví. Jsou již součástí našeho života. Namísto toho v tiskové zprávě přidávají několik doporučení, jak své zařízení zabezpečit a chránit se před případným útokem a sledováním.

Bezpečnostní opatření

Měl bys znát všechny možnosti tvé televize. Ověř si informace o kameře, mikrofonu a zabezpečení soukromí. Zároveň se nespoléhej na základní nastavení. Pokud se dá, změň si přístupová hesla a nauč se, jak vypínat kameru, mikrofon a pokud je taková možnost, tak i sběr osobních údajů. V případě, že se teprve rozhoduješ o koupi, ověř si tyto věci předem. Jsi si jistý, že chceš investovat do modelu, u něhož nelze vypnout sběr dat?

Když už mluvíme o osobních údajích, doporučují také, aby sis ověřil, jak a proč sbírají a ukládají informace o tobě jednotlivé aplikace, které používáš.

FBI se nevyhnulo ani klasičtějším radám: nejlepší je přelepit svou kameru černou páskou. Koneckonců, technologie toho dokáží hodně, ale zatím neumí odlepit kousek pásky z povrchu. Ještě jednodušší by bylo telku jednoduše odpojit od sítě.

Domů
Sdílet
Diskuse