Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. prosince 2019 8:42
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

Tvářil se, že sbírá peníze na pomoc obyvatelům zničené bytovky. Ve skutečnosti však chtěl jen vydělat (Aktualizováno)

NEWS
Uložit Uložené

Júlia už vyšetřuje policie.

Aktualizováno: 11:46

Július nám v telefonické komunikaci tvrdil, že sbírku nestihl v pátek registrovat a protože o víkendu to není možné, má to v plánu udělat během následujícího týdne. Také se vyjádřil, že nešlo o jeho bankovní účet, jak informoval portál Dnes24, ale o účet občanského sdružení, jehož je předsedou. Dodává, že všechny peníze, které byly zaslány na účet, pošle městu Prešov pro občany postižené tragickým výbuchem.


Doporučeno
Lidé vybrali obětem tragédie v Prešově stovky tisíc eur, firma nabízí postele zdarma. Co se událo od exploze ve 12:12:52? Lidé vybrali obětem tragédie v Prešově stovky tisíc eur, firma nabízí postele zdarma. Co se událo od exploze ve 12:12:52? 8. prosince 2019 10:31

Július B. se rozhodl, že využije prešovskou tragickou situaci, kde došlo k výbuchu bytovky, a založil falešnou sbírku. Chtěl vydělat na neštěstí druhých a předstíral, že peníze putují na pomoc obyvatelům vybuchlého paneláku. Jak však informuje portál Dnes24.sk, mělo jít o jeho vlastní bankovní účet.

Finančně si chtěl přilepšit pomocí facebookové stránky Občianske združenie Centrum pre pomoc v núdzi, jejímž prostřednictvím žádal o finanční příspěvky. Sbírku nazval „Zachráňme im domov tepla“.

Július a ani jeho občanské sdružení však podle informací Dnes24.sk nemá oprávnění žádat lidi o peníze, protože stránka ministerstva vnitra, která spravuje Registraci veřejných sbírek, neeviduje jeho jméno.

Július, který je podle popisu jeho facebookové profilu i šéfredaktorem Romského Magazínu, na sociální síti dokonce lidi přesvědčuje, že vedení města Prešov a také policie o jeho iniciativě vědí a schvalují, že účet je oficiální. Podle všeho však jde o známou firmu. Jeho jméno se totiž objevilo v médiích již před dvěma lety, také v souvislosti s podvodem.

Když prý redakce Dnes24 od Júlia žádala informace o registraci sbírky, podrobnosti o jeho údajně transparentním účtu a ptala se ho, jestli přesvědčoval lidi, aby posílali peníze na jeho účet, vypnul si mobilní telefon a žádné informace jim neposkytl.

Podle informací od policejního mluvčího prešovského kraje Igora Pavlíka dostala policie už několik podnětů na počínání Júlia B. a začala jednání, statusy a bankovní účet prověřovat. Policie také upozorňuje, aby si lidé dávali na podvodníky pozor a přispívali pouze na účet uvedený níže:

Město Prešov zveřejňuje číslo účtu, na který mohou lidé přispět pro občany postižené tragickým výbuchem na Mukačevské ulici.
Číslo transparentního účtu: SK90 7500 0000 0040 0859 1229
Variabilní symbol: 6122019
Domů
Sdílet
Diskuse