Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. prosince 2019 10:31
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Lidé vybrali obětem tragédie v Prešově stovky tisíc eur, firma nabízí postele zdarma. Co se událo od exploze ve 12:12:52?

NEWS
Uložit Uložené

Na veřejnost se dostalo množství místy chaotických informací, přinášíme proto přehled toho nejdůležitějšího za uplynulých 48 hodin.

Od páteční tragické exploze plynu v bytovce v Prešově, která si vyžádala prozatím 8 potvrzených obětí, vznikl na Slovensku i informační chaos způsobený množstvím informací z různých stran.

O počtu lidí, kteří přišli v hořícím věžáku o život, nesprávně informovala policie a následně i samotná primátorka města, nepotvrzených a sdílených informací na sociálních sítích a různých webech však bylo ještě mnohem více. Rozhodli jsme se proto připravit přehled všech důležitých faktů, které jsou o tragédii k dispozici.

Ze záběrů bezpečnostních kamer, které zveřejnila nedaleká restaurace, je zřejmé, že výbuch se odehrál v pátek ve 12:12:52. Obrovský výbuch otřásl celým sídlištěm a z bytovky vyletěla ohnivá koule, která trhala panelovou konstrukci jako papír. Jeden kus panelu se našel až 50 metrů od domu.

Doporučeno
Takto vypadal výbuch ve 12:12:52: Video z bezpečnostní kamery jedné z restaurací zaznamenává explozi plynu v paneláku v Prešově Takto vypadal výbuch ve 12:12:52: Video z bezpečnostní kamery jedné z restaurací zaznamenává explozi plynu v paneláku v Prešově 7. prosince 2019 11:38

Zatímco záchranný tým pracoval intenzivně na tom, aby eliminoval další škody a vyšetřovatelé hledali příčinu výbuchu, zbytek Slovenska hledal způsob, jak těm, co přežili, pomoci. Za pár hodin obyvatelé východu naplnili školu oblečením, jídlem, dekami a hygienickými potřebami, netrvalo dlouho a materiální pomoci bylo podle Červeného kříže dostatek.

Zároveň se vybraly stovky tisíc eur díky sbírkám a vláda už pro město vyčlenila první milion eur. Policie zadržela šest lidí, přičemž by mělo jít o dělníky i jednatele firmy, kteří dělali v pátek těsně před výbuchem na Mukačevské ulici výkopové práce.

Sedem lidí přišlo o život, jedna žena je nezvěstná

Policie na Facebooku nejprve v sobotu ráno zmátla desetitisíce lidé nesprávnou informaci o tom, že v sobotu našli záchranné složky dalších šest obětí, později zveřejnila nepravdivou informaci i primátorka města. V současnosti můžeme s určitostí říci, že o život přišlo sedm lidí a počet obětí s velkou pravděpodobností ještě naroste: „Celkově tedy předpokládáme, že počet obětí na místě neštěstí je osm, potvrzených a nalezených je sedm,“ řekl mluvčí HaZZ Peter Kovalík.

Hasiči v sobotu večer ukončili zásah v paneláku, který zničila exploze. Kovalík tvrdí, že, místo předali kompetentním zástupcům města Prešov. V neděli ještě za pomoci psa Horské záchranné služby proběhne pokus najít poslední pohřešovanou osobu. „HaZZ bude pokračovat v činnosti a maximální součinnosti na základě požadavků krizového štábu a policejního sboru,“ řekl Kovalík.

Slováci vyzbierali obetiam tragédie v Prešove stovky tisíc, firmy ponúkajú postele zadarmo. Čo sa udialo od explózie o 12:12:52?
Slováci vyzbierali obetiam tragédie v Prešove stovky tisíc, firmy ponúkajú postele zadarmo. Čo sa udialo od explózie o 12:12:52? Zdroj: TASR - František Iván

Panelák nesplňoval bezpečnostní předpisy už před dvěma lety

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 78204 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč panelák nesplňoval bezpečnostní předpisy;
  • jak je možné, že zmizelo celé schodiště a jaký osud čeká bytovku;
  • proč policie zadržela šest mužů z firmy, která dělala na ulici výkopové práce;
  • zda souvisí výkop s výbuchem;
  • jak může pomoci každý.
Domů
Sdílet
Diskuse