Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. ledna 2020 7:42
Čas čtení 0:51
Tina Hamarova

Máš výčitky, že jsi byl o víkendu jen v kině? Podle vědců sis při tom i trochu zacvičil

NEWS
Uložit Uložené

Sledování filmu v kině se dá srovnat se svižnou chůzí nebo okopáváním na zahrádce.

Kdo by nechodil rád do kina? Pokud se ti to i v současnosti zdá už zbytečné, před streamovacími službami a nelegálním stahováním bylo kino jediné místo, kdes mohl zhlédnout film hned po vydání. 

Na University College London vyšla studie, která ti dá možná další důvod, proč se vydat do kina. Sledování filmů je podle nich zároveň lehké cvičení. Tep se totiž při filmovém zážitku zvýší na takovou frekvenci jako při slabém kardio cvičení. No není to doslova „cvičení hrou“?

Cvičenie je zábava
Cvičenie je zábava Zdroj: Getty Images

Oproti sledování filmu doma v televizi jsou reakce v kině více stimulované. Větší obrazovka, silnější zvuk a někdy i pohyb pomáhají našemu tělu se více koncentrovat.

„Ve světě, kdy je pro nás čím dál tím více náročné odtrhnout se od obrazovek telefonů či tabletů je taková úroveň soustředění pro tělo dobrá,“ říká pro Daily Mail profesor Joseph Devlin z University Collage London.

Doporučeno
Nejhorší módní trendy uplynulého desetiletí. Tepláky v ponožkách, véčkový výstřih a oplechované kšiltovky Nejhorší módní trendy uplynulého desetiletí. Tepláky v ponožkách, véčkový výstřih a oplechované kšiltovky 15. ledna 2020 9:06

Vědci během studie pozorovali 51 lidí, jak v kině sledovali nový remake známé pohádky Aladdin. Většině z nich bylo kolem 30 let. Používali při tom senzory pro měření tepu a reakcí. Průměrný tep diváků byl mezi 95 až 160 údery za minutu, což je srovnatelné s lehkými kardiovaskulárními cvičeními jako svižná chůze či okopávání zahrady.

Máš výčitky, že si bol cez víkend len v kine? Podľa vedcov si si pri tom aj trochu zacvičil
Zdroj: TASR

Kromě „tréninku“ je sledování filmů dobré i pro lidský mozek, zejména pro schopnost soustředit se.

Anketa:
Chodíš rád/a na filmy do kina, nebo myslíš, že to je přežitek?
Do kina chodím rád/a
Filmy sleduje jen doma
Do kina chodím rád/a
93 %
501 Hlasů
Filmy sleduje jen doma
7 %
38 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse