Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. ledna 2020 17:00
Čas čtení 0:50
Vojtěch Vanda

Manželé Dvořákovi darovali 200 milionů korun na vědu, jedná se o filantropický rekord

NEWS
Uložit Uložené

Hana a Dalimil Dvořákovi věnují nevídanou částku Nadaci Experientia.

Nadace Experientia, založena manžely Dvořákovými, dostane od svých zakladatelů nevídanou finanční injekci. Chemici se jí rozhodli poskytnout 200 milionů korun na aktivity pro mladé chemiky. Jedná se tak o domácí filantropický rekord. Peníze putující nadaci získali manželé Dvořákovi z prodaných licencí léků proti viru HIV. S informací přišel iDnes.cz.

Doporučeno
Indický boháč věnoval 7,5 miliardy dolarů na charitu Indický boháč věnoval 7,5 miliardy dolarů na charitu 15. března 2019 12:35

Filantropové Hana a Dalimil Dvořákovi jsou chemiky, kteří v minulosti pracovali v Ústavu organické chemie a biochemie a i dnes aktivně vystupují na Vysoké škole chemicko-technologické. Hana Dvořáková také figurovala v týmu uznávaného odborníka Antonína Holého, jež vyvinul lék na virus HIV a hepatitidu B

Vložené peníze jdou do základního jmění nadace, která se po sedmiletém fungování tímto stala jednou z deseti nejvýznamnějších soukromých nadací v republice a zároveň největší nadací u nás, která se zaměřuje pouze na podporu vědy. „Věříme, že tato cílená a dlouhodobá podpora významně ovlivní českou chemii a posune ji směrem k celosvětové špičce, třeba až k další Nobelově ceně,“ uvedl iDnes vyjádření filantropky Hany Dvořákové.

Čtyřicet mladých chemiků bude moci v dalších dvaceti letech z těchto prostředků vycestovat do zahraničí a studovat v nejprestižnějších světových školách. A možná i vyvinout další důležitý lék. Druhou možností, jak naložit s penězi, je založení dalších 20 nezávislých výzkumných skupin na českých výzkumných pracovištích. Pokud vezmeme v potaz skutečnost, že podobných pracovišť máme v Česku 50, před chemiky se otevírají zajímavé možnosti.

Domů
Sdílet
Diskuse