Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
24. ledna 2020 10:41
Čas čtení 0:43
Jakub Paulík

Takto zní hlas 3 000 let staré mumie

ZAJÍMAVOSTI EGYPT
Uložit Uložené

Hlas patří někdejšímu knězi Nesyamunovi.

Vědcům z Velké Británie se podařilo zrekonstruovat hlas 3 000 let staré mumie Egypťana jménem Nesyamun, který si aktuálně můžeš poslechnout přes SoundCloud (viz níže). 

Na projektu měla skupina odborníků z oblasti klinické vědy, archeologie, egyptologie a elektrického inženýrství podle IFL Science pracovat již od roku 2013. Nesyamun byl za svého života knězem, který pracoval v staroegyptském chrámu v Karnaku a zemřel kolem roku 1 100 před naším letopočtem. Práce vědců je součástí projektu Voice of the Past – čili Hlasu minulosti.

Doporučeno
Jsem tu sám, mám strach a nevím co dělat, říká Daniel P. Je uvězněn v čínském Wu-Chanu, kde se šíří koronavirus (Rozhovor) Jsem tu sám, mám strach a nevím co dělat, říká Daniel P. Je uvězněn v čínském Wu-Chanu, kde se šíří koronavirus (Rozhovor) 23. ledna 2020 19:52

Systém vědců zatím dokáže vytvořit napodobeninu samohlásky mezia“ a „e“, takže určitě nečekej, že by na tebe 3 000 let stará mumie promluvila celou větu. Pozoruhodný výsledek jejich práce byl možný díky tomu, že se u mumifikované osoby zachoval hrtan a hrdlo v přiměřeně dobrém stavu. CT skenováním se vědcům podařilo rekonstruovat vokální trakt, který následně vytvořili pomocí 3D tiskárny.

Jejich práce se ale nachází teprve na začátku. Cílem by bylo samozřejmě vytvoření souvislé řeči. Vedoucí studie profesor David Howard z Londýnské univerzity dává této možnosti šanci. Vědci se už sice v minulosti pokoušeli obnovit hlasy pradávných jedinců, přístup Howardová týmu je ale odlišný a ve svém druhu jedinečný.

Domů
Sdílet
Diskuse