Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. března 2020 18:36
Čas čtení 1:28
Matej Krajčovič

Italský lékař: Je to jako v době války. Rozhodujeme na základě věku a zdravotního stavu

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Jednotky intenzivní péče potřebné pro boj s těžšími případy nákazy koronaviru jsou na severu Itálie přeplněné.

Itálie má v těchto dnech více starostí než Čína a provincie kolem města Wu-chan, kde nákaza Covid-19 původně vypukla. 

Pro deník Corriere della Sera promluvil jeden z doktorů, který na severu země v okolí Bergama pomáhá zvládat nápor nových nakažených. Jde o anesteziologa jménem Christian Salaroli

Nemocnice jsou podle něj maximálně přetížené, lékaři unavení a všem pacientům už pomoci nedokáží. „Je rozhodováno na základě věku a zdravotního stavu. Jako v čase války. Neříkám to já, ale návody, které jsme si nastudovali,” říká.

Na speciální lůžka jsou přijímáni pouze pacienti, u kterých se již rozvinul zápal plic (pneumonie) a trpí selháním dýchacího systému. Ostatní jsou ponecháni v domácí karanténě. 

Pacienti v horším stavu musí být napojeni na umělé dýchání, ale Salaroli říká, že v případě osob mezi 80. až 95. rokem života to už ani nedělají: „Pokud má selhání více než tří životních orgánů, znamená to, že má 100% úmrtnost.“ 

Stále ho šokuje i velký počet lidí na ulicích, ačkoli vláda již mezitím zavedla plošnou karanténu platící v celé zemi.

Doporučeno
Svědectví Češek žijících v Itálii: Řím je poloprázdný, je tu cítit strach Svědectví Češek žijících v Itálii: Řím je poloprázdný, je tu cítit strach 10. března 2020 19:50

Proč má Itálie tolik problémů? 

Aljazeera píše, že země nedokázala včas zachytit tzv. pacienta 0, tedy osobu, která se nakazila (pravděpodobně) v Číně a následně bez závažnějších symptomů šířila koronavirus po svém okolí. 

Rychle se tak nakazilo velké množství lidí. Šokují také zprávy o tom, že podle italských doktorů potřebuje léčbu na jednotce intenzivní péče, a tedy zřejmě plicní ventilaci, až 10 % nakažených. V Itálii jsou aktuální celková čísla vysoká, a proto nestačí ani počty těchto speciálních lůžek. 

Itálie má však po Japonsku druhou nejstarší populaci. Více než 65 let je podle statistik z roku 2015 až 22,4 % obyvatel. Věk dožití je až 84 let. A jelikož koronavirus zabíjí zejména starší osoby, i proto mohou být čísla tak hrozivá.

Doporučeno
15 otázek ohledně koronaviru, na které potřebuješ znát odpověď 15 otázek ohledně koronaviru, na které potřebuješ znát odpověď 10. března 2020 11:00

Itálie ale už reaguje podobně tvrdě jako v únoru Čína. Úkolem celoplošné karantény podle expertů nemá být ani tak úplné eliminování nákazy, ale její co největší zpomalení.

Jinými slovy je lepší, když případy přibývají co nejpomaleji. Tehdy totiž nedojde k zahlcení zdravotnického systému. Proto bys měl respektovat ochranná opatření, doporučení a vyhýbat se veřejným místům i v Česku.

Domů
Sdílet
Diskuse