Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. března 2020 16:58
Čas čtení 1:40
Tímea Krauszová

Nové důkazy naznačují, že koronavirus se mladým nevyhýbá, americký profesor kvůli nemoci Covid-19 skončil na JIPce

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

I u mladých může mít nemoc těžký průběh.

Zpočátku se zdálo, že mladí jsou v bezpečí. Z Číny přicházely zprávy, že u nich má nemoc Covid-19, kterou způsobuje nový koronavirus, lehký průběh. Poslední zprávy z Itálie a Francie však potvrzují, že mladí lidé nejenže mohou na Covid-19 onemocnět, ale někteří z nich mají opravdu těžký průběh nemoci a končí na jednotce intenzivní péče (JIP), píše Bloomberg.

Doporučeno
Největší dezinformace o koronaviru a kdo je vytváří. Jak se s nebezpečným lhaním vypořádat? Největší dezinformace o koronaviru a kdo je vytváří. Jak se s nebezpečným lhaním vypořádat? 20. března 2020 11:21

Mladí ve věku 20–40 let mohou také skončit na JIPce

„Je možné, že se vyskytuje disproporčně vysoký počet nákazy u mileniálů, u naší největší generace, která je naším pokračovatelem pro další dekády,“ řekla koordinátorka reakčního týmu Bílého domu Deborah Brix na tiskové konferenci ve středu, cituje ji Bloomberg.

V Itálii je podle statistik až čtvrtina nakažených lidí ve věku 19 až 50 let. Z prvních dvou a půl tisíc případů v USA bylo až 705 lidí ve věku 20–40 let, z nichž 15 až 20 % skončilo v nemocnici. Okolo 4 % z nich potřebovalo intenzivní péči.

Příkladem takového mladého pacienta je Clement Chow, profesor genetiky na University of Utah. Byl prvním mladým pacientem s nemocí Covid-19 v nemocnici, podle jeho Twitteru už přibývají další. Chow měl nejdříve horečku a kašlal, nakonec mu diagnostikovali koronavirus, selhávalo mu dýchání a skončil na JIP.

Mezitím ho už propustili, zůstává v domácí karanténě a stále potřebuje kyslíkový přístroj, avšak jeho stav se už zlepšil.

Doporučeno
Chtěla si koupit roušku a vysmáli se jí. Mladá Češka Jana žije ve Francii, kde koronavirus lidé neberou vážně (Rozhovor) Chtěla si koupit roušku a vysmáli se jí. Mladá Češka Jana žije ve Francii, kde koronavirus lidé neberou vážně (Rozhovor) 19. března 2020 16:45

Poté, co se nakazil koronavirem, zemřel 34letý Američan, píše The Daily Beast. Muž v dětství překonal několik respiračních onemocnění, v roce 2016 se léčil i z rakoviny. Po návštěvě Disney Worldu se u něj velmi rychle projevily příznaky, kašle a dusil se, za dva dny šel do nemocnice s vysokou horečkou. Diagnostikovali mu zápal plic a s léky ho poslali domů, měl zůstat v karanténě. Pozitivní výsledky testů na koronavirus dostal o 6 dny později. Musel do nemocnice a potřeboval ventilátor, jeho plíce už nezvládaly dýchat. O pět dní později zemřel.

Podle HNonline mnozí mladí v zahraničí reagují obavami. Nejdou domů, aby nenakazili svoje rodiče a prarodiče, kteří jsou v rizikovější skupině. Zdá se však, že virus si nevybírá jen podle věku. Nejen pro ochranu blízkých, ale i tvou vlastní ti proto doporučujeme dodržovat izolaci, zůstávat doma, pokud můžeš. a dbát na hygienu a svou imunitu.

Tu ochráníš i tím, že se budeš starat o své duševní zdraví.

CORONAVIRUS CHART
Domů
Sdílet
Diskuse