Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. března 2020 16:45
Čas čtení 5:36
Ondřej Jarůšek

Chtěla si koupit roušku a vysmáli se jí. Mladá Češka Jana žije ve Francii, kde koronavirus lidé neberou vážně (Rozhovor)

REFRESHER ČESKO FRANCIE KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Jak vypadá situace ve Francii? Zeptali jsme se mladé Češky Jany, která 5 let sloužila u české armády a dnes už rok žije v Orléans kousek od Paříže.

Nový druh koronaviru SARS-CoV-2 se dále šíří Evropou, která je nyní epicentrem nákazy. Na starém kontinentu už nemoci podlehlo přes 3 tisíce osob, přesto však lidé v některých zemích tuto hrozbu neberou vážně a nechrání se, čímž ohrožují jak sebe, tak i ostatní. Jednou z těchto zemí je i Francie, kde už rok žije mladá Češka Jana Alexová, kterou jsme se rozhodli oslovit na rozhovor.

Jana v minulosti sloužila pět let v české armádě, poté se přestěhovala do Orléans kousek od Paříže, kde nyní žije s francouzským přítelem, který u armády stále slouží. Její maminka pracuje v brněnské nemocnici, kde s pacienty, kteří jsou nakažení koronavirem, přichází do kontaktu. Závažnost situace si Jana dobře uvědomuje, v jejím okolí však koronavirus nikdo neřeší.

Na svém instagramovém profilu se nedávno podělila o zkušenost, kdy ve snaze obstarat si roušku obešla tři tamní lékárny, ani v jedné jí však nepomohli. Ne že by totiž roušky byly vyprodané, ale lékárny je nikdy ani neprodávaly. Nejen o tom jsme si s Janou popovídali.

Nový článek
Zdroj: Archiv – Jana Alexová
V tomto článku si přečteš:
  • Co následovalo, když si v lékárně řekla o roušku
  • Jak vypadá situace v tamních obchodech
  • Jestli má strach
  • V čem by si Francouzi měli vzít od Čechů příklad
  • O mamince, která pracuje jako zdravotní sestřička v brněnské nemocnici

Mohla bys popsat, jak situace ve Francii vypadá? Říkala jsi, že se ti prodavačky v lékárně dokonce smály, když sis chtěla koupit roušku…

Ano a podobných zážitků mám víc, nebyly to jenom prodavačky. Vůbec by mě nenapadlo, že to bude takto komplikovaná věc a že budou v lékárně takto reagovat. Myslela jsem si, že paní za pultem vytáhne respirátory a dá mi na výběr, ale místo toho si s úsměvem vyměnila udivené pohledy se zákaznicí vedle a obě se na mě podívaly, proč bych měla chtít roušku.

Doporučeno
Výživová poradkyně Petra: Před koronavirem tě zázvor či vitamín C neochrání Výživová poradkyně Petra: Před koronavirem tě zázvor či vitamín C neochrání 14. března 2020 9:43

Když tady jde člověk do obchodu, tak nikdo nemá roušku, opravdu nikdo. Lékárny měly být už dávno zásobené, ale zásobené nejsou. Byla jsem dnes znovu v lékárně a řekli mi, že roušky nejsou a hlavně ani nikdy nebyly. To mě tu hrozně překvapilo a hrozně mě to mrzí, protože ty křížky jsou tu vysoké.

Jaké jsi na to video měla reakce? Ozvali se ti další lidi s podobnou zkušeností?

V reakci na to video mi psal například jeden kamarád, že se minulý týden vrátil z mise v Africe a byl právě s francouzskými vojáky, kteří prý vypadali, že vůbec neví, co se děje ve světě ani že tu je nějaký koronavirus. A tím mi jenom podpořil můj podhled na to, co se tady děje.

Když si dám kolem úst aspoň šálu, tak na mě zvláštně civí.

Dostala jsem zprávu i on kamarádky, která je taky z Česka a teď žije na jihu Francie. Ta si také myslí, že jsou ve Francii lidé nezodpovědní a opatření v Česku považuje za správné.

Doporučeno
Nemá cenu fňukat. Zeptali jsme se známých českých osobností, jak jim nařízení kvůli koronaviru změnila život Nemá cenu fňukat. Zeptali jsme se známých českých osobností, jak jim nařízení kvůli koronaviru změnila život 17. března 2020 20:35

Jak to vypadá v obchodech s potravinami? Nosí se roušky aspoň tam?

V jednom nákupním centru zaměřeném na ovoce a zeleninu stál pán, který kontroloval, kolik lidí v obchodě je, což je fajn. Ale ani prodavačky tam neměly roušku a opravdu ani nikdo jiný. Může to být i z důvodu, že se v lékárnách neprodávají, ale i tak si lidi přes pusu nedávají nic. Nechrání se ani starší.

Nový článek
Zdroj: Archiv – Jana Alexová

Přítelův tatínek je řidič autobusu veřejné dopravy, která funguje bez omezení. Včera nám volal, že má teplotu a bolest hlavy, nicméně řídí pořád dál, ale roušku ani rukavice nemá. Některé prodavačky mají aspoň rukavice, ale nikdo nemá roušku. Teda kromě lékárny, tam nemají ani ty rukavice.  

Přijde mi to hrozně nefér. Česko je sice menší národ, ale dokáže se semknout a spolupracovat, tady to bohužel tak není. Je mi to líto. Když si dám kolem úst aspoň šálu, tak na mě zvláštně civí.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 82223 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse