Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. března 2020 11:21
Čas čtení 5:04
Antonín Havlík

Největší dezinformace o koronaviru a kdo je vytváří. Jak se s nebezpečným lhaním vypořádat?

Největší dezinformace o koronaviru a kdo je vytváří. Jak se s nebezpečným lhaním vypořádat?
Zdroj: NELEŽ
NEWS ČESKO DEZINFORMACE
Uložit Uložené

Jaké jsou největší lži o koronaviru?

Hrozbu aktuálně se šířícího koronaviru je snadné zneužívat ve svůj prospěch a dezinformátoři si to dobře uvědomují. Mají za cíl vyvolávat v lidech paniku, strach, zmást čtenáře a názorově je rozdělovat. Webů, které takto ohýbají informace a cíleně lžou, je celá řada.

Jsou docela dost nebezpečné, protože navozují pocit, že odhalují ty správné a utajované informace – pravdu, kterou lidi hledají, protože nedůvěřují autoritám. Někdy je snazší si věci vyložit jako konspiraci a neohlížet se po pravdě, protože je často složitější.

Kdo ale tyto informace vymýšlí? Komu dezinformační weby patří a jak s nimi můžeš bojovat? A jak to vysvětlit člověku, který těmto alternativním zdrojů věří?

Největší dezinformace o koronaviru a kdo je vytváří. Jak se s nebezpečným lhaním vypořádat?
Zdroj: NELEŽ
Doporučeno
Prázdné centrum Prahy jen pár hodin po vyhlášení zákazu volného pohybu. Ticho a poházené koloběžky Prázdné centrum Prahy jen pár hodin po vyhlášení zákazu volného pohybu. Ticho a poházené koloběžky 16. března 2020 12:36

Lež: Proti koronaviru česnekem, zázvorem, preventivně antibiotiky

...všechny jsou lživé. Proti koronaviru ti nijak nepomůže více pojídat česnek – jakkoli je tato plodina zdraví prospěšná a s antimikrobiálními vlastnosti, na zákeřný Covid-19 nestačí. O novém onemocní toho ještě nevíme mnoho, probíhají proto různé výzkumy. Lékaři protilátku momentálně vyvíjí, ale kdy bude hotová, zatím není jasné.

Z tohoto důvodu není pravdivá informace, že by antibiotika měla proti koronaviru jakýkoli preventivní účinek. Jak v našem rozhovoru potvrdila výživová specialistka Petra Kopecká, nepomůže ani zvýšená konzumace vitaminu C nebo zázvoru.

Ani pravidelné vyplachování nosu, ani nic podobného. Nejlépe pomohou rady, které už asi znáš: umývat si ruce, nosit na veřejnosti roušku, nesahat si do obličeje, vyhýbat se místům, kde se shromažďují lidé. Dávej si pozor na nebalené zboží – třeba taková jablka si myj mnohem víc než obvykle, kolu v plechovce raději přelej do sklenice. 

Domů
Sdílet
Diskuse