Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. dubna 2020 20:03
Čas čtení 1:30
Adam Novosad

Elon Musk namísto plicní ventilace rozdává přístroj na poruchu spánku. Dokonce by prý mohl napomoci šíření virů

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Vizionář Elon Musk nemocnici nezašle plicní ventilaci, kterou mnozí zdravotníci očekávali.

Elon Musk se na sociálních sítích prezentuje i jako filantrop. Zemím po celém světě nabízí plicní ventilaci, jenže po doručení první várky přístrojů do newyorské nemocnice byli tamní zdravotníci překvapení.

Elon sice ventilaci doručil, ale místo plicního ventilátoru, který dokáží lékaři používat invazivním způsobem a pacienty intubovat, aby mohl stroj zajišťovat průtok plynů v dýchacím systému, zajistil ventilaci využívanou zejména v léčbě spánkové apnoe, upozorňují Financial Times. Spánková apnoe je porucha, při níž dochází k dočasnému zastavení dýchání, a tak může ohrozit i život člověka.

Elon Musk namiesto pľúcnej ventilácie rozdáva prístroj na poruchu spánku. Ukrajina ho o pomoc požiadala cez Twitter
Zdroj: TASR/AP

Mezi přístrojem BiPAP (Bilevel Positive Airway Pressure) a invazivním plicním ventilátorem je výrazný rozdíl. Přístroj BiPAP se využívá neinvazivně, a tak se do těla pacienta nezavádí žádná mechanická součást, na obličej pacienta se dává maska. V případě plicní ventilace se do dýchací soustavy zavádí trubice, informují Wikiskripta.

Musk proto zajistil přístroje, kterých na světě není kritický nedostatek, a v únoru dokonce americká asociace anesteziologů upozorňovala, že by teoreticky mohly zvyšovat riziko přenosu viru.

Doporučeno
Elon Musk znovu otevře továrnu Tesly, aby se v ní mohly vyrábět plicní ventilátory na boj s koronavirem Elon Musk znovu otevře továrnu Tesly, aby se v ní mohly vyrábět plicní ventilátory na boj s koronavirem 26. března 2020 22:38

Mnozí experti se snaží zjistit, jak by mohly BiPAP přístroje efektivněji využívat i v boji s koronavirem, avšak svět trápí zejména nedostatek plicních ventilátorů používaných na jednotkách intenzivní péče. Cena takového přístroje se může vyšplhat i na 1,3 milionu korun, zatímco Muskovy přístroje mají hodnotu méně než 25 tisíc korun.

Aktuálně se mezi zájemce o pomoc od Elona Muska zařadila i Ukrajina. Miliardáři zaslala zprávu ukrajinská ambasáda ve Spojených státech amerických, která ho poprosila o pomoc, protože v této zemi žije více než 40 milionů obyvatel, zatímco plicních ventilací nemají dostatek na pokrytí vrcholu pandemie. Musk na žádost zatím veřejně nereagoval.

Na sociálních sítích se proto stále častěji objevují reakce, že Elon Musk si na boji proti koronaviru vytváří pozitivní reklamu, i když skutečnost vypadá poněkud jinak.

Domů
Sdílet
Diskuse