Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. června 2020 10:27
Čas čtení 5:46
Tímea Krauszová

Bělocha a černošku zatkli, protože jejich manželství bylo zakázané. 10 filmů a seriálů o rasismu, které ti rychle otevřou oči

Bělocha a černošku zatkli, protože jejich manželství bylo zakázané. 10 filmů a seriálů o rasismu, které ti rychle otevřou oči
Zdroj: Netflix / Dear White People
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Ani zdaleka to nejsou všechny filmy a seriály s tématem rasismu. Vybrali jsme ale top 10, které si snadno zhlédneš s kamarády už dnes večer.

V posledních dnech se do mediálního „světla reflektorů“ dostalo hnutí Black Lives Matter. Odstartovala to násilná a zbytečná smrt George Floyda, která spustila vlnu masových protestů nejen v USA, ale po celém světě.

Mnozí ale nerozumí tomu, proč nemluvíme o #AllLivesMatter (na každém životě záleží), proč se soustředíme pouze na černochy v Americe a zda by se podobná vzpoura rozpoutala i v případě, že by pod kolenem policisty zemřel běloch.

Vybrali jsme proto desítku filmů a seriálů, které unikátně zachycují pointu rasismu především v USA. Musíš mít na paměti, že tam je historie rasismu vůči černochům hluboko vrytá nejen do chování společnosti, ale dokonce i do některých zákonů a rovnoprávnost před ústavou si museli vybojovat (i to za pomocí bílých).

Náš výběr zdaleka neobsahuje všechny kvalitní snímky a seriály. Vybírali jsme ty, které si můžeš pustit na HBO či Netflixu a hledali jsme různorodost v žánrech i v příbězích. Některé jsou vtipné, doporučujeme ale i pár dokumentů či emotivních filmů se silným odkazem.

Nemusíme snad říkat, že rasismus už do tohoto století nepatří. Vymýtit se nám ho však podaří pouze v případě, pokud budeme rozumět všem stranám. Začni tedy postupně, tento víkend s filmy či novým seriálem, a vzdělávej se spolu s námi.

Doporučeno
10 nejlepších hollywoodských komedií 21. století 10 nejlepších hollywoodských komedií 21. století 7. června 2020 15:36

#blackAF, Netflix

Konečně seriál o černoších, při kterém se můžeš vtipům svobodně zasmát. Postupně si poslechneš myšlenky každého člena rodiny, kteří vysvětlují, jakým způsobem se vyrovnávají s historickým traumatem 400 let trvajícího zotročení černochů v USA. Parodie přeplněná narážkami na barvu pleti zostra a trefně ilustruje, za co všechno může otroctví. Spoiler alert: za všechno.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 85363 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Který Tarantinův film tě naučí více o rasismu
  • Které dokumentární filmy na Netflixu a HBO stojí za tvou pozornost
  • Které zábavné seriály tě rozesmějí, i když rozebírají náročná témata
  • Která epizoda Watchmen je přímo stvořená na období protestů Black Lives Matter
  • Z kterého filmu se můžeš dozvědět více o policejní brutalitě, pokud tě dokumenty nebaví
Domů
Sdílet
Diskuse