Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. června 2020 19:24
Čas čtení 0:33
Adam Novosad

Vědci objevili lék, který zachraňuje pacienty s covidem-19

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Výzkumníci z Oxfordské univerzity opět posunuli hranice současné vědy.

Britští výzkumníci objevili lék na covid-19, který dokáže výrazně zredukovat úmrtí pacientů trpících koronavirem. Skupina vědců z Oxfordské univerzity testovala široce dostupný steroid dexametazon na náhodně vybraném vzorku pacientů s koronavirem, upozorňuje BBC.

 

V testované skupině bylo přibližně 2 000 pacientů, zatímco v kontrolní skupině bez dexametazonu 4 000 pacientů. Výsledky testování jsou více než slibné. Epidemiolog Peter Horby konstatoval, že jde o první výrazný průlom v boji s onemocněním covid-19.

Výskumníci objavili život zachraňujúcu liečbu na Covid-19
Zdroj: Pixabay

Pokud byli pacienti připojeni na plicní ventilaci, dexamethazon dokázal snížit riziko úmrtí až o 12 procent – ze 40 na 28 procent. U pacientů, kteří nepotřebovali plicní ventilaci, protože jejich stav nebyl až tak vážný, ale zároveň vyžadovali připojení na kyslíku, kleslo riziko úmrtí z 25 procent na 20 procent.

Výzkumníci prohlásili, že kdyby o účincích léku věděli dříve a pacientům by ho začali podávat v úvodu pandemie, pouze ve Spojeném království mohli zachránit asi 5 000 životů.

Domů
Sdílet
Diskuse