Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. července 2020 20:18
Čas čtení 0:59
Tímea Krauszová

Italské Alpy zrůžověly a led začal tát. Vědci říkají, že za to mohou i turisté

NEWS
Uložit Uložené

Zbarvení dorůžova způsobují řasy. Tmavší led však taje rychleji.

Sníh v italských Alpách se zbarvil dorůžova, informuje The Guardian. Vědci se obávají nadměrného tání a kvůli řasám, které barvu ledu způsobují, se opět otevírá otázka globálního oteplování.

Doporučeno
Červený led na Antarktidě vypadá jako z hororového filmu. Jde přitom o běžný jev, který se opakuje každý rok Červený led na Antarktidě vypadá jako z hororového filmu. Jde přitom o běžný jev, který se opakuje každý rok 27. února 2020 22:17

Tání se bojí vědci i turisté

Červený led. Způsobuje ho druh řas (Chlamydomonas nivalis), které mají ochrannou vrstvu z karotenu. Ten způsobuje jejich zabarvení. Zvládnou i extrémně nízké teploty a v letních měsících se probouzejí a kvetou. S příchodem zimy opět zmizí.

Začátkem roku jsme tě informovali, že se růžový sníh objevil na Antarktidě, jde o poměrně běžný jev i na obou pólech a zaznamenali ho už i v Grónsku. Aktuálně však způsobuje vědcům vrásky, protože se v rozsáhlé míře objevil v italských Alpách. Jak informuje britský Guardian, obvykle ledová plocha odráží až 80 % slunečních paprsků. Zabarvení tuto schopnost snižuje, led pohltí více tepla, čímž taje rychleji.

Di Mauro se však snaží identifikovat, co jiného kromě lidské aktivity přispívá ke globálnímu oteplování. Podle něj by i přítomnost turistů a lyžařů mohla podpořit výskyt řas a zhoršovat stav ledové plochy v Alpách.

Tání se bojí i turisté. Elisa z Florencie se dokonce obává, zda vůbec škody, které lidstvo napáchalo, ještě můžeme zvrátit, nebo se již světové katastrofě nevyhneme. „Země nám vrací jen to, co jsme jí my sami způsobili,“ řekla.

Domů
Sdílet
Diskuse