Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. července 2020 11:36
Čas čtení 0:45
Viktor Kniš

Alza dostala pokutu zhruba 70 milionů korun. V Maďarsku firma podváděla se slevami

NEWS
Uložit Uložené

Během Black Friday v Maďarsku nabízel známý internetový obchod slevy, které nebyly reálné.

Známý internetový prodejce Alza musel v Maďarsku zaplatit obrovskou pokutu, protože v reklamě nabízel slevy až 80 procent, a to i přesto, že ve stejné kampani nebylo žádné zboží, na které by se takto vysoká sleva vztahovala. Maďarský úřad pro hospodářskou soutěž vyhodnotil tuto praktiku jako nekalou a vyměřil pro obchod alza.hu pokutu skoro 900 milionů forintů, což je zhruba 70 milionů korun. O pokutě informovaly maďarské agentury a píše o ní i HN.

Alza podle dostupných informací neposkytla během vyšetřování případu dostatečnou součinnost, za což firmě zvýšili pokutu o dalších 30 milionů forintů. Celkově maďarská Alza porušila obchodní zákon 6krát v rámci výprodejové akce Černý pátek. Zákazníky pokaždé lákala na neexistující slevy.

Doporučeno
Brutální začátky UFC: Šílené knockouty, obrovské váhové rozdíly a takřka žádná pravidla Brutální začátky UFC: Šílené knockouty, obrovské váhové rozdíly a takřka žádná pravidla 8. července 2020 11:03

Alza vznikla v roce 1994, ovládá ji skupina investorů prostřednictvím holdingu L. S. Investments Limited. Působí na 26 trzích v EU, Maďarsko je jejím největším zahraničním trhem. Toto není poprvé, co má známý internetový obchod problémy se zákonem, v minulosti například v Česku prodávala Alza i během svátků a nejednou se stala terčem kritiky na sociálních sítích za to, že slevy uměle nafukuje.

Prozatímní účty ukazují, že Alze v Česku vzrostl obrat o téměř 18 % na přibližně 30 miliard korun bez DPH při 12,3 milionech objednávek.

Doporučeno
KOMENTÁŘ: Proč je heslo White Lives Matter rasistické? KOMENTÁŘ: Proč je heslo White Lives Matter rasistické? 6. července 2020 12:00
Domů
Sdílet
Diskuse