Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. července 2020 11:12
Čas čtení 1:02
Adam Novosad

Saúdská Arábie povolila ženám žít či cestovat o samotě. Dosud jim to museli schvalovat otec nebo manžel

NEWS
Uložit Uložené

Saúdská Arábie učinila historický krok kupředu.

V Saúdské Arábii padl historický soudní verdikt, který může zase o malou píď posunout fungování tamní společnosti. Ačkoli ústava v zemi garantuje každému občanovi právo na volný pohyb, realita bývá často jiná, a to zejména v případě žen, informuje Al Arabiya.

Jedna z nich se od roku 2017 soudila se státem poté, co ji zatkla policie. Mužům zákona vadilo, že se vydala žít do hlavního města Rijád sama, avšak od otce ke stěhování nedostala povolení. Přesto si stála za svým rozhodnutím a věřila, že se pravda ukáže u soudu.

Verdikt nakonec zněl jasně – svéprávná a dospělá žena může podle soudu žít o samotě kdekoliv chce, aniž by se musela od otce ptát na povolení. O historickém momentě informoval právník Abdulrahman al-Lahim, který se společně se svou klientkou z rozhodnutí nesmírně radoval. Tento verdikt podle něj ukončí spoustu tragických příběhů saúdskoarabských žen.

Doporučeno
Kartely v Kolumbii vraždí lidi, kteří nerespektují izolaci během koronaviru Kartely v Kolumbii vraždí lidi, kteří nerespektují izolaci během koronaviru 16. července 2020 17:56

Advokát prohlásil, že rozhodnutí jen podtrhuje změny a reformy, které se rozproudily v saúdském právním a soudním systému od nástupu korunního prince Mohameda bin Salmána k moci. S ním se ale kromě reforem spojuje i případ brutální vraždy novináře Jamala Khashoggiho.

Samotná Meriam al-Eteebe, která byla hlavní představitelkou případu, konstatovala, že její zážitek nebyl příjemný, ale rozhodně stál za to.

Domů
Sdílet
Diskuse