Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. července 2020 17:56
Čas čtení 1:02
Adam Novosad

Kartely v Kolumbii vraždí lidi, kteří nerespektují izolaci během koronaviru

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

V Kolumbii jsou kartely často nad zákonem. Během pandemie koronaviru zavedly tvrdá opatření.

V mnoha částech Jižní Ameriky si drogové kartely žijí vlastním životem, přestože se s nimi vlády snaží dlouhá desetiletí bojovat. Jinak tomu není ani v Kolumbii, kde v několika regionech působí drogové kartely, které mezi obyvatelstvem zavádějí vlastní zákony a pravidla, informuje The Guardian.

Doporučeno
Hvězda nové vlny, kterou ocenil i Eminem, nyní vydává posmrtné album. Díky němu legenda Juice WRLDa nikdy nezemře (Recenze) Hvězda nové vlny, kterou ocenil i Eminem, nyní vydává posmrtné album. Díky němu legenda Juice WRLDa nikdy nezemře (Recenze) 15. července 2020 14:28

Situace se ještě zhoršila pandemií koronaviru, uvádí zpráva organizace Human Rights Watch (HRW). V zemi zatím nemají pandemii pod kontrolou, a tak ve venkovských oblastech kartely zavádějí vlastní povinnou izolaci.

Obyvatelé ji musí respektovat, přičemž kartely pravidla často mezi lidmi šíří prostřednictvím sociálních sítí či tištěnými pamflety.

Tresty za porušení pravidel jsou přísné. V poslední době bylo zavražděno již 8 lidí, kteří nařízení kartelů nerespektovali.

Kartely v Kolumbii vraždia ľudí, ktorí nerešpektujú izoláciu počas koronavírusu. Ak sa nakazíš, máš rovno ujsť.
Zdroj: Wikimedia Commons

Ve městě Tumaco například kartel zavedl zákaz vycházení po páté hodině odpoledne. A co víc, obyvatelům zakázal i lovení ryb, čímž uřízl množství z nich od způsobu, jakým se živí. Zákaz vycházení ničí i pouliční prodejce, kteří ve večerních hodinách musí zůstat za stěnami svých obydlí.

Gangy zastavují veřejnou dopravu mezi obcemi, zakazují lidem vycházet ven z domů, a to i v případě, že onemocní a potřebují zdravotní péči. Pacientům nakaženým covidem-19 dokonce vzkazují, aby z regionu co nejrychleji odešli, jinak budou zavražděni. V současnosti přitom v zemi přibývá více než 5 tisíc nových případů denně.

I když se vládě v Kolumbii takové bezpráví nelíbí, s kartely ve venkovských oblastech nemá jak bojovat. V regionech ovládají téměř každý aspekt veřejného života a pokud proti nim lidé vystoupí, neštítí se vraždit. Mrtvý tak skončil i aktivista Edison León Peréz, který si na pravidla kartelů stěžoval ještě v červnu. O několik dní později ho našli mrtvého.

Domů
Sdílet
Diskuse