Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. srpna 2020 10:18
Čas čtení 1:04
Viktor Kniš

Bejrút před a po explozi: Vedle stometrového kráteru zůstala stát jen česká stavba

NEWS
Uložit Uložené

Experti přirovnali sílu výbuchu k přibližně 2 tisícům tun TNT.

Podle aktuálních údajů úřady v Libanonu registrují zatím celkově 157 obětí obrovské úterní exploze v přístavu metropole Bejrút. Stále jsou pohřešovány desítky až stovky lidí a zraněno je minimálně 5 tisíc, informuje Aljazeera.
 
 
Podle tamního ministerstva vnitra způsobila mohutný výbuch reakce tisíců tun dusičnanu amonného, který skladovali v širším centru města. Na místě, kde dříve stály sklady, je dnes velký kráter o šířce skoro 140 metrů. Experti přirovnali sílu výbuchu k přibližně 2 tisíc tun TNT a připomínají, že atomová bomba v Hirošimě měla sílu přibližně sedminásobně vyšší. 

Fotky ze satelitů zachycují, jak přístav i přilehlé budovy po výbuchu najednou neexistovaly. Máme možnost vidět i otočené lodě, které v přístavu právě kotvily, stát zůstalo jen betonové silo na obilí, kterou postavili montéři z Pardubic před více než 50 lety.

Bejrút pred a po explózii, ktorá spôsobila škody až 15 miliárd dolárov. Stáť zostala len československá sýpka
Zdroj: TASR/AP
O střechu nad hlavou přišlo přibližně 300 tisíc lidí, tlaková vlna totiž srovnala se zemí vše v nejbližším okolí, vzdálenějším budovám poškodila statiku.
 
Foto: 2020 Maxar Technologies (embed: Business Insider)
 
I ze svědectví lidí, kteří pracovali 25 kilometrů od exploze, vyplývá, že tamní úřady budou mít co dělat, aby zkontrolovaly obyvatelnost všech budov, neboť i ony tlakovou vlnu pocítily. Otřesy prý bylo cítit i na Kypru, který je vzdálen 250 kilometrů. Současně známé ztráty odhadují libanonské úřady na 10 až 15 miliard dolarů.

Jednají už i vyšetřovatelé, podle posledních zpráv ze čtvrtka zadrželi nejméně 16 pracovníků, kteří se ale v čase exploze nenacházeli v přístavu. Zatím zůstávají ve vyšetřovací vazbě.
 
Foto: 2020 Maxar Technologies (embed: Business Insider) 
Domů
Sdílet
Diskuse