Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. srpna 2020 18:42
Čas čtení 1:20
Ondřej Jarůšek

Rasističtí Češi komentují tragický požár v Bohumíně, kde zemřely i děti. Spekulují o tom, že šlo o Romy

NEWS
Uložit Uložené

Tragédii z Bohumína doprovází i hnusné komentáře na internetu.

Sobotní požár v Bohumíně na Nerudově ulici si vyžádal celkem jedenáct obětí. Několik osob ve snaze zachránit si život vyskočilo z okna v 11. patře, ze kterého šlehaly plameny. Další oběti uhořely přímo v bytě, včetně tří dětí. Jedná se o nejtragičtější požár v České republice za posledních 30 let.

Někteří lidé na internetu však tuto hrozivou událost zneužívají k tomu, aby v komentářích šířili nenávist. To kvůli domněnce, že v podpáleném bytě žila romská rodina. To však pro portál Romea.cz vyvrátila Jolana Šmarhovyčová z organizace Awen AMENCA.

„Nájemníci vypáleného bytu nejsou Romové. Na oslavě ale byl údajně romský chlapec a žena Romka, proto většina tvrdí, že se jedná o romskou rodinu,“ řekla Šmarhovyčová.

Rasističtí Češi reagují v komentářích na tragický požár v Bohumíně, kde zemřely i děti. Spekulují o tom, že šlo o Romy
Zdroj: David Škrobala/Facebook;Novinky.cz

Plameny byt zachvátily během rodinné oslavy, krátce po požáru pak policie zadržela podezřelého muže, který měl byt rodiny úmyslně zapálit. Policie na místě tragédie později našla stopy po hořlavé látce. Spekulace se na internetu šíří i o tom, zda žhářem byl soused, příbuzný nebo někdo jiný.

„Nájemnice bytu se svým druhem měla slavit narozeniny, došlo tam k rodinné hádce. Lidé z okolních domů tvrdí, že byt zapálil bratr jejího druha a ten není Rom, ale je snědý. Jiní zase, že to byl Rom, jejich soused. Lidé mluví jen o tom, co si myslí nebo slyšeli,“ dodává pro Romea.cz Jolana Šmarhovyčová.

Doporučeno
Z ilegálního migranta a bezdomovce se stala hvězda MMA. Francis Ngannou šokoval svět obrovskou silou Z ilegálního migranta a bezdomovce se stala hvězda MMA. Francis Ngannou šokoval svět obrovskou silou 24. října 2023 11:00

Mylné domněnky nebo nepodložené informace však internetovým diskutérům nebrání v tom, aby rozsévaly rasistické komentáře. „11 lidí v jednom bytě? Pokud se jednalo o cikánskou sebranku, tak jejich smrt je naším štěstím. Pevné nervy přeji pánovi, který to zapálil,“ napsal například uživatel se jménem Josef Kališík pod článek na zpravodajském serveru Novinky.

V podobném duchu se však vyjádřili i jiní diskutéři. „Prý byli nájemníci od sazí již před požárem. Takže byt dostali od města a chtějí z toho udělat další Chánov. A pak nadávat, že nemají kde bydlet,“ napsal další uživatel.

Některé servery se nakonec kvůli množícím se nenávistným komentářům rozhodly sekci komentářů pod danými články vypnout. Server Romea.cz navíc dále podotýká, že žhářský útok zřejmě nebyl rasově motivovaný. Případ má v rukou aktuálně policie, bližší informace tak odhalí až vyšetřování v nejbližších dnech či týdnech.

Domů
Sdílet
Diskuse