Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. srpna 2020 11:05
Čas čtení 1:18
Matej Krajčovič

Jak zvýšit cenu domu v USA? Stačí odstranit jakékoli zmínky o tom, že v něm žila černošská rodina

NEWS
Uložit Uložené

Americká rodina dala pryč fotografie a hodnota oceněná znalcem poskočila o 40 %.

Rasismus a diskriminace lidí tmavé barvy pleti je v USA stále velkým tématem. The New York Times aktuálně otevřely téma, podle nějž zaměstnanci realitek a bank oceňují domy Afroameričanů nižší hodnotou než srovnatelné nemovitosti „bílých“.

Aberna a Alex Horton chtěli během pandemie refinancovat svou hypotéku, takže potrebovali, aby znalec ohodnotil cenu jejich již postaveného domu se čtyřmi pokoji a stejným počtem koupelen.

V oblasti Ortega River, kde žijí, se podobné, přibližně 60 až 70 let staré domy prodávají za 350 až 550 tisíc dolarů. Manželé očekávali, že za svůj dům by měli teoreticky dostat přibližně střed této nabídky, ale výsledná hodnota byla podle znalce pouze 330 tisíc. Aberna má tmavou barvu pleti, její manžel je běloch.

Ako zvýšiť cenu domu v USA? Stačí odstrániť akékoľvek zmienky o tom, že v ňom žila černošská rodina
Zdroj: www.facebook.com

Od banky, která špatné ocenění přiznala, si tak manželé vyžádali jiného znalce. Před jeho příchodem odstranili všechny rodinné fotografie, které nahradili obrázky manželových bílých prarodičů. Znalce také vítal už jen manžel, Aberna totiž se synem odešla na nákup. 

Výsledkem odstranění jakýchkoliv známek o přítomnosti černochů v domě nabídka vyrostla až na 465 tisíc dolarů, což je až o 40 % více. 

Afroameričany a ostatní rasy přitom při oceňování chrání zákon z roku 1968, který diskriminaci na základě barvy pleti, náboženství, pohlaví nebo národnosti zakazuje.

„Mé srdce je zlomené. Věděla jsem, kde byl problém a věděla jsem, co musíme změnit, protože v černé komunitě je základní znalostí, že když prodáváte dům, musíte sundat své fotky,“ řekla žena deníku.

NY Times sesbíraly i další podobné příběhy. Výzkum z roku 2018 navíc tvrdí, že domy Afroameričanů jsou v průměru ohodnocovány až o 23 % levněji, což už tuto komunitu připravilo o celkem 156 miliard dolarů.

Doporučeno
Uniklo celé video ze zatčení a vraždy George Floyda. Asi tu takhle zemřu, říkal z posledních sil Uniklo celé video ze zatčení a vraždy George Floyda. Asi tu takhle zemřu, říkal z posledních sil 3. srpna 2020 19:48

Maureen Sweeney, která také pracuje jako znalkyně, však své kolegy obhajuje. „Je to jako vinit kanárka za špatný vzduch v uhelném dole nebo zrcadlo za váš špatný účes. Znalci reflektují trh,“ uvedla před speciální vládní komisí. Naznačovala tak, že kupci jsou opravdu ochotni platit za domy, kde žila černá rodina, mnohem méně než za ty vlastněné bělochy

„Stále vidíme černochy jako riziko,“ potvrzuje Andre Perry, autor podobné studie o cenách nemovitostí v amerických městech.

Domů
Sdílet
Diskuse