Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. září 2020 14:21
Čas čtení 0:52
Daniel Kopejska

V Bejrútu pod sutinami někdo měsíc po výbuchu možná žije. Záchranáři zachytili signál, který jim dává naději

NEWS
Uložit Uložené

Měsíc po výbuchu v bejrútském přístavu byl zachycen tlukot srdce pod sutinami.

K výbuchu v Bejrútu došlo 4. srpna v 15:08. Nyní, měsíc po explozi, naději dobrovolníků a vyprošťovacích týmů rozdmýchal zachycený signál, který zaznamenali pod množstvím kamenů, sutin a rozvalin. Existuje šance, byť jen mizivá, že by to mohl být lidský tep.

Jeden z hledacích psů, který patří chilskému záchrannému týmu, se několikrát zastavil na stejném místě a čichal. S pomocí audio zařízení pak tým zaznamenal signál s 18-19 údery za minutu, informuje The Guardian.

Doporučeno
Bejrút vs. Hirošima. V epicentru výbuchů přežila pokaždé jediná budova, stavěli ji Češi Bejrút vs. Hirošima. V epicentru výbuchů přežila pokaždé jediná budova, stavěli ji Češi 6. srpna 2020 12:06

Záchrana člověka, který by byl měsíc zaklíněný v sutinách, je však velmi nepravděpodobná. Podle zdejšího pracovníka Youssefa Malaha je šance nalezení někoho po takové době na 99 % nepravděpodobná, ale dokud aspoň to 1 % bude, tak se budou snažit a pracovat. Týmy dobrovolníků na místě zůstaly přes noc a spoušť společnými silami uklízely, avšak zatím bez pomoci jeřábu se daleko nedostaly.

Výbuch 2 750 tun dusičnanu amonného v přístavu připravil o život více něž 200 lidí, zranil přes 6 000 lidí a o domov připravil na 300 000 lidí. Pohřešováno je nyní kolem 110 lidí, z nichž jeden by mohl být právě zavalený přeživší. V Libanonu následně začalo vzpouzení lidí vůči vládě, která podle nich lhala o skladování takového množství dusičnanu.

Doporučeno
Bejrút před a po explozi: Vedle stometrového kráteru zůstala stát jen česká stavba Bejrút před a po explozi: Vedle stometrového kráteru zůstala stát jen česká stavba 7. srpna 2020 10:18

V roce 2005 se stal obrovský zázrak a v Pákistánu našli čtyřicetiletou ženu pod sutinami, které zanechalo zemětřesení. Přežila zaklíněná dva měsíce. V těchto dlouhodobých případech musí například záchranáři zakrýt oči oběti, aby je nepoškodilo slunce, na které po přežívání ve tmě nejsou zvyklí.

Domů
Sdílet
Diskuse