Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. září 2020 14:53
Čas čtení 1:40
Vojtěch Vanda

WHO by měla mlčet, kritizuje Babiš stanovisko instituce, v němž označila českou koronavirovou situaci za znepokojivou

NEWS ANDREJ BABIŠ ČESKO KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Premiérovi Babišovi se nelíbilo, co si česká pobočka WHO o tuzemské pandemické situaci myslí.

Premiér Andrej Babiš zareagoval na stanovisko české pobočky Světové zdravotnické organizace, v němž je česká pandemické situace označena jako „znepokojivá“. „Podle mě by měla mlčet,“ ohradil se Babiš na Twitteru a poukázal na to, že to zmiňuje právě ta instituce, která nedoporučovala nasazování roušek.

Doporučeno
Nelžu ani nekradu. Příliš nepiju a nemám milenku, říká Babiš v rozhovoru Nelžu ani nekradu. Příliš nepiju a nemám milenku, říká Babiš v rozhovoru 8. září 2020 12:16

„Čtu, co teď vydala Světová zdravotnická organizace. Ta WHO, která nedoporučila roušky a ani nevěděla, že je pandemie,“ uvádí Andrej Babiš na Twitteru příspěvek, v němž se ohrazuje proti včerejšímu stanovisku české buňky WHO ke zhoršující se pandemické situaci v České republice. V něm stojí, že je situace v Česku znepokojivá, a že by „lidé měli brát tato fakta vážně a dělat co mohou, aby snížili riziko nákazy.“

Aby Babiš, aby dokázal, že toto stanovisko není pravdivé, připojil i pro česká média, jež tvrdí, že se situace nezvládá, tabulku se statistikou počtu úmrtí v evropských státech na milion obyvatel. V ní se Česká republika nachází na 26. místě hned pod Estonskem se 41 zemřelými na 1 milion obyvatel. „Jsme na tom velmi dobře,“ dodal.

Doporučeno
Běloruské protesty opět nabírají na síle, v zemi mizí představitelé opozice. Mariu Kolesnikovou unesli maskovaní muži Běloruské protesty opět nabírají na síle, v zemi mizí představitelé opozice. Mariu Kolesnikovou unesli maskovaní muži 8. září 2020 9:07

Náhledy jsou různé

Příspěvek mu hned okomentovali lidé, kteří s premiérem nesouhlasili. Jedním z nich byl i zastupitel na Praze 4 a politolog Petr Kutílek. „Nejsme na tom dobře, pane premiére. Dynamika je jasná. Momentálně je na JIPkách už přes 50 lidí a do dvou týdnů to bude podobné jako na jaře. To už je teď celkem jasné,“ uvedl s dotazem, jestli se takzvaně „šlápne na brzdu“ až po volbách.

Jiní komentující zase upozorňují na fakt, na který WHO chtěla poukázat, jímž je radikální zhoršení situace. „Melete blbosti, WHO komentuje šestý nejhorší nárůst mezi zeměmi EU. Jakmile překročíme nárůst 60 obyvatel na 100 tisíc, okolní státy omezí vstup českých občanů do svých zemí. Dobře provedené kroky v březnu jsou Vám teď k ničemu,“ osvětlil.

Domů
Sdílet
Diskuse