Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Obsah vznikl ve spolupráci s Aliancí pro mladé.
30. října 2020 11:41
Čas čtení 2:35
Tereza Šnajdrová

Tato aliance připravuje až 300 tisíc pracovních míst pro mladé lidi

ZAJÍMAVOSTI KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Společnost Nestlé založila tuto alianci již v roce 2014. V současné době spolupracuje s více než 300 společnostmi, které pomáhají zapojit nejen mladé do pracovního systému.

V úterý dopoledne se uskutečnila tisková konference o nových evropských závazcích Aliance pro mladé, která díky společnosti Nestlé již od roku 2014 poskytuje mladým lidem smysluplné pracovní příležitosti a zkušenosti prostřednictvím stáží a učňovského vzdělání.

Účastníci se pak skrze obrazovky mohli seznámit s generálním ředitelem Nestlé pro Evropu Marcem Settembrim, vedoucí rakouského trhu Corinne Emonet nebo dvěmi řečníky z České republiky, kteří se podělili o své zkušenosti a také představili plán do budoucna, který do roku 2025 počítá až s 300 tisíci novými pracovními pozicemi pro mladé.

Doporučeno
Počet nově nakažených znovu přesáhl 10 tisíc, včera v Česku zemřelo dalších 75 lidí s covidem-19 Počet nově nakažených znovu přesáhl 10 tisíc, včera v Česku zemřelo dalších 75 lidí s covidem-19 27. října 2020 8:00

Problematika ohledně zaměstnanosti mladých trápí Česko, ale také celou střední Evropu, již pěknou řádku let. Mnoho společností upřednostňuje zaměstnat lidi s určitou praxí a najít vhodné místo pro absolventy je rok od roku horší. Této situaci nepřidala ani pandemie koronaviru, která má obrovský dopad na společnost, což dokazují také poslední statistiky. Nezaměstnanost u mladých roste a v Evropě tento problém trápí více než 3 miliony mladých. Na Blízkém východě a v severní Africe je téměř jeden ze tří nezaměstnaný.

A právě proto bylo nutné vyvinout úsilí na podporu mladých, o což se postarala společnost Nestlé, která založila Alianci pro mladé. Na dnešní tiskové konferenci pak bylo oznámeno, že Nestlé a Aliance do roku 2025 vytvoří až 300 tisíc nových pracovních příležitostí pro mladé, a to i navzdory pandemii, která sužuje celý svět. Spolu se svými partnery, kterých je v současné chvíli přibližně 300, chtějí mimo jiné také naučit mladé novým digitálním technologiím a také ekologickým přístupům.

Marco Settembri
Marco Settembri Zdroj: Tisková zpráva Aliance pro mladé

Během konference bylo možné pokládat také otázky a právě zapojení ostatních firem zajímalo jednu z účastnic, která se zeptala, kolik mentorů Aliance poskytuje. Na to jí odpověděl generální ředitel Nestlé pro Evropu Marco Settembri. „Ve velkých společnostech vlastně každý mentoruje každého. Všichni tedy mohou být kouč nebo mentor, důležité je předávat svoje zkušenosti a dovednosti. Mladí lidé bohužel nemají možnost vědět, co takový pracovní proces obnáší, a v první řadě se musí naučit jak svoje dovednosti rozvíjet, jaké mají možnosti a co do budoucna chtějí.

Podle Settembriho je právě investice do mládeže to nejdůležitější. „Investice do mládeže jsou nejdůležitější společenskou investicí. S našimi partnery Aliance pro mladé jsme od zahájení iniciativy v roce 2014 nabídli již více než 450 000 pracovních míst a příležitostí k zaučení se. Jsem hrdý na to, že v této cestě pokračujeme všichni společně.

S ním souhlasila také vedoucí rakouského trhu Nestlé Corinne Emonet, která se s posluchači podělila o to, že ani její její začátky nebyly jednoduché, a právě proto je ráda, že může být součástí tohoto projektu. Ta svoji kariéru započala v roce 1990 právě spoluprací s Nestlé, kde si vyzkoušela hned několik pozic, naučila se mnoho nového a nakonec se vypracovala až na manažerskou pozici. 

Corinne Emonet
Corinne Emonet Zdroj: Tisková konference Aliance pro mladé

Mezi mluvčími byli také dva zástupci z České republiky, kteří využili možnost stáže v Nestlé, kde nakonec také zůstali. První vystoupila Hana Pernišová, která ve společnosti působí na pozici HR Trainee. Hana původně ještě při škole nastoupila do Prievidzké továrny na Slovensku jako grafická designérka, kde si jí díky jejím organizačním a komunikačním schopnostem vytáhla její nadřízená a zaučila ji na pozici HR Trainee. Po dokončení studií se pak přesunula do české pobočky v Krupce, kde i nadále působí na tomto postu.

Aliance pro mladé pomáhá najít pracovní stáž i v době koronaviru
Zdroj: Reprofoto/Tisková konference Nestlé a Aliance pro mladé

Právě takový postup je podle generálního ředitele Settembriho ideální. „Nestlé vlastně pořád přijímá nové lidi, na nejrůznější pozice a z nejrůznějších zemí. Napříč společností pak naši zaměstnanci mohou žádat o postup na jiné pozice, které je zajímají, a to také napříč všemi zeměmi, ve kterých máme pobočky.“

Druhým byl pak Jiří Šalajka, jenž svoji kariéru v olomoucké pobočce Nestlé Zora započal v pouhých 17 letech jako praktikant pro digitalizaci. Nyní pracuje na vytváření bezpapírových řešení a zavádění digitálních technologií ve všech továrnách československého trhu. 

Aliance pro mladé pomáhá najít pracovní stáž i v době koronaviru
Zdroj: Reprofoto/Tisková konference Nestlé a Aliance pro mladé
 Cíle Aliance pro mladé a společnosti Nestlé
- do roku 2025 má v plánu vytvořit až 300 tisíc nových pracovních míst pro mladé
- zlepšit digitální dovednosti skrze akademii eBusiness pro mládež
- podpořit zemědělské podnikání a dosáhnout nulových čistých emisí skleníkových plynů do roku 2050
- organizovat a účastnit se kariérních veletrhů a online workshopů
- spolu s Junior Achievement Europe podporovat podnikání 
Domů
Sdílet
Diskuse