Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. listopadu 2020 6:43
Čas čtení 0:58
Tímea Krauszová

Netopýři se dobrovolně izolují, když jsou nemocní, tvrdí vědci. Zřejmě se snaží zabránit šíření chorob

NEWS
Uložit Uložené

Poctivě dodržují rozestupy.

Upír rudý (lat. Desmodus rotundus) je výjimečný, krvelačný druh netopýrů, který žije zejména ve Střední a Jižní Americe. Podle nejnovější studie amerických vědců jsou tito netopýři velmi zodpovědní a v době nemoci se dobrovolně izolují a dodržují rozestupy. Pravděpodobně se tak snaží zabránit šíření infekce, píše CNN.

Přirozeně dodržují rozestupy

I u jiných zvířat pozorují vědci takové chování. „U některých druhů společenského hmyzu se nemocní jedinci dobrovolně izolují, nebo je kolonie vyloučí,“ píší vědci ve studii. „Takové společenské odstupy nevyžadují žádnou spolupráci ze strany jiných a zřejmě jde o běžný jev napříč zvířecími druhy.“

K tomuto závěru došli po experimentu. Tým vědců odchytil 31 dospělých samiček upíra. Polovině z nich vpíchli látky, které vyvolávají imunitní reakci a navenek tak netopýři vypadají, že zápasí s nemocí. Druhá polovina zvířat dostala jen placebo. Vědci připevnili i sledovací zařízení na „nemocné“ netopýry, aby mohli sledovat jejich pohyb předtím, než všech 31 zvířat vypustili zpět domů.

Během šesti hodin pozorování se nemocní jedinci přibližovali méně ke zdravým. Měli méně interakcí s ostatními a v průměru strávili o 25 minut méně času socializací. Pravděpodobnost kontaktu s ostatními byla u zdravých netopýrů 49 %, u těch nemocných klesla na 35 %.

Podle slov vedoucího výzkumu Simona Rippergera jim tento experiment pootevřel okno do společenského chování netopýrů, které se změnilo doslova z minuty na minutu. „Namísto sbírání nových dat každý den nyní máme nová data každou sekundu,“ řekl.

Domů
Sdílet
Diskuse