Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
7. listopadu 2020 18:06
Čas čtení 5:04
Jakub Paulík

Joe Biden – Co víme o novém prezidentovi USA?

Joe Biden – Co víme o novém prezidentovi USA?
Zdroj: TASR/AP/Carolyn Kaster
POLITIKA
Uložit Uložené

Přišel o manželku, dceru i syna a několikrát neúspěšně kandidoval na prezidenta. Jeho život je plný úspěchů, ale i pádů.

Občané USA rozhodli jasně. Joe Biden se stal historicky nejstarším zvoleným prezidentem Spojených států amerických. Kromě toho získal ve volbách nejvíce hlasů, čímž překonal rekord Baracka Obamy.

77letý demokrat si za svůj život prošel ztrátou několika blízkých členů rodiny, neúspěšnými kandidaturami na prezidenta, důležitými návrhy zákonů z oblasti práva žen a klimatických změn a čelil také obviněním z obtěžování.

Doporučeno
Joe Biden byl zvolen prezidentem USA Joe Biden byl zvolen prezidentem USA 7. listopadu 2020 17:34
V tomto článku si přečteš:
  • Jak se vyrovnal s koktáním, kvůli kterému se mu v dětství smáli
  • Jak údajně obtěžoval ženy
  • Proč nebojoval ve Vietnamu
  • Proč ho jeho manželka pětkrát odmítla, když ji požádal o roku
  • Jak se zasadil o práva žen

Joe Biden
Joe Biden Zdroj: TASR/AP/Patrick Semansky

Od koktajícího chlapce k senátorovi

V roce 1969, kdy se konal legendární festival Woodstock a Spojené státy americké pátý rok bojovaly ve Vietnamu, mladý Joe Biden s čerstvě získaným titulem ze Syracuse University začal pracovat jako právník. Nechybělo však mnoho, aby šel společně s dalšími vojáky bojovat do Vietnamu. Kvůli problémům s astmatem ale neprošel lékařskou prohlídkou, uvádí Delaware Online.

V právnickém oboru se Biden příliš dlouho nezdržel. V roce 1970 se stal členem městské rady a v roce 1972, kdy měl 29 let, vstoupil do vysoké politiky a stal se šestým nejmladším senátorem v historii USA. Do úřadu ho znovu zvolili v letech 1978, 1984, 1990, 1996 a 2002.

V době, kdy se stal poprvé senátorem, byl úctyhodným rétorem, který dokázal svými slovy zaujmout davy. Během kandidatury na prezidenta USA si však zavzpomínal na dětství, kdy ho spolužáci šikanovali za koktání.

Když se pokoušel vyslovit své příjmení Biden, nejednou se zasekl v první části slova – „Bi“ – za což ho vrstevníci výsměšně přezdívali „bye-bye“. Dlouhými hodinami tréninků před zrcadlem se však dokázal s tímto problémem vyrovnat. Přiznal, že se stále občas zakoktá, hlavně tehdy, když je unavený. Lidi, kteří mají podobný problém, povzbudil, aby se nenechali tímto handicapem definovat.

Při nehodě přišel o manželku a dceru

Když mladý Joe Biden v roce 1972 nastoupil do úřadu senátora, zřejmě tehdy ani netušil, že se o 48 let později postaví do čela USA jako historicky nejstarší prezident země. 77letý Joe Biden může za svůj pokročilý věk zřejmě děkovat dobré životosprávě. Jak sám řekl, nepije alkohol a nekouří cigarety. Na druhou stranu ale přiznal, že miluje zmrzlinu, kterou se cpe poměrně často, píše Thrillist.

Bidenovu radost ze stoupající politické kariéry v roce 1972 překazila tragická dopravní nehoda, při níž zemřela jeho žena Neilla a roční dcera Naomi. S Neillou tvořil manželský pár 6 let. V autě se kromě nich nacházeli jeho synové Beau a Hunter, ti ale naštěstí přežili.

V roce 1975 se Joe Biden poznal s Jill Stevenson, která do jeho života opět přivedla radost, a tak si ji dva roky nato vzal za manželku. Dotlačit Jill do manželského svazku ale nebylo příliš lehké. Bidenovu nabídku na svatbu přijala až na šestý pokus, uvádí Today.

Jill si pro Today zavzpomínala, jak přišel současný prezident USA, který je od ní o 9 let starší, na první rande nevhodně oblečený. Myslela si, že to mezi nimi nebude nikdy klapat. Zakrátko si však uvědomila, že chodí s pravým džentlmenem, do kterého se zamilovala.

Joeovy nabídky na svatbu odmítala kvůli jeho synům Beauovi a Hunterovi, kteří nedávno přišli o matku. Chlapce si velmi oblíbila a bála se, že kdyby její manželství s Joem nevyšlo, opět by trpěli. Její obavy se ale ukázaly jako neopodstatněné. Joe Biden s manželkou Jill tvoří pár do dnešního dne a společně vychovali dceru Ashley, která má nyní 39 let.

Joe Biden so svojou manželkou Jill
Joe Biden so svojou manželkou Jill Zdroj: TASR/AP/Andrew Harnik

Kopírování proslovů jiných politiků

Portál Politic Fact uvádí, že Joe Biden byl v USA takzvaným „prvním pionýrem v oblasti klimatických změn“. Již v roce 1987 totiž v Kongresu předložil návrh zákona, který se touto problematikou zabýval. Naopak jeho bývalý protikandidát Donald Trump přes množství známých vědeckých poznatků dlouhodobě zpochybňuje globální oteplování a klimatickou krizi.

Nový prezident USA za demokraty neúspěšně kandidoval už v roce 1988. Svou kandidaturu však stáhl po obviněních z plagiátorství, píše Business Insider. Podle Washington Post v kampani kopíroval projev britského politika Neila Kinnocka, prezidenta Johna F. Kennedyho a senátora Roberta F. Kennedyho.

Kandidování na prezidenta tedy Biden odložil na pozdější časy a dlouhé období působil jako senátor. V roce 2002 podpořil vojenskou intervenci v Iráku, ale později konflikt ostře kritizoval. V médiích nejednou opakoval, že se proti takzvané Třetí válce v Perském zálivu postavil ihned na začátku, což ale není pravda, informuje Politic Fact. Konflikt oficiálně skončil v roce 2010 porážkou Iráku a popravením Saddáma Husajna.

Viceprezident za vlády Baracka Obamy

V roce 2008 Joe Biden znovu usiloval o post prezidenta USA. Svou kandidaturu sice stáhl, ale do Bílého domu se dostal i tak. Nově zvolený prezident Barack Obama si totiž Joea Bidena vybral za viceprezidenta. Po boku Baracka Obamy setrval Biden i při dalším volebním období, ve kterém společně porazili Mitta Romneyho a Paula Ryana.

Joe Biden měl pocit, že jako viceprezident Baracka Obamy bude nejvhodnější volbou k udržení jeho odkazu. Do třetice chtěl proto kandidovat i v roce 2016, ale smrt jeho 46letého syna Beaua (2015 †), bývalého generálního prokurátora státu Delaware, který podlehl boji s rakovinou mozku, ho velmi zasáhla.

„Myslím, že Joe Biden udělal pro sebe a svou rodinu správné rozhodnutí. Osobně bych raději kandidoval proti Hillary, protože její historie je velmi špatná,“ komentoval odstoupení Joea Bidena tehdejší kandidát na prezidenta Donald Trump. Souboje s Hillary Clintonovou se nakonec dočkal a zvítězil. Ve volbách roku 2020 se ale Biden vrátil v plné síle a uštědřil Trumpovi poměrně neočekávanou porážku.

Joe Biden voličům představil strategii boje proti covidu-19, za kterou velmi kritizoval Trumpa, a slíbil, že se USA vrátí k pařížské klimatické dohodě. Kromě toho chce svým ekonomickým plánem vytvořit „miliony dobře placených pracovních pozic“ a poskytnout Američanům „dostupnou zdravotní péči“. V plánech se rovněž zaměřil na problémy týkající se klimatických změn, školství, zahraniční politiky či zamezení násilí proti ženám. Detaily k jednotlivým změnám zveřejnil na webu.

Joe Biden a Barack Obama
Joe Biden a Barack Obama Zdroj: TASR/AP/Pablo Martinez Monsivais

Obvinění ze sexuálního napadení popřel

Během kandidatury Joea Bidena v roce 2020 se na něj „ze skříně vyvalili kostlivci“. 56letá Tara Reade, bývalá členka jeho politického týmu, Bidena obvinila ze sexuálního napadení, kterého se měl údajně dopustit před 27 lety, uvádí BBC.

Podle tvrzení Tary Reade ji měl Joe Biden přitlačit ke zdi, rukou nadzvednout sukni a prsty vklouznout do její pochvy. Slova Tary Reade ale Biden jednoznačně popřel s tvrzením, že se nic takového nestalo. Obvinění se dosud nepotvrdilo.

S méně vážnými obviněními vůči Bidenovi vyrukovalo několik žen, které tvrdily, že při jejich fyzickém kontaktu překročil určité meze. Joe Biden své chování odůvodňuje tím, že se k lidem vždy snažil chovat přátelsky, a možná tak v některých případech nechtěně vstoupil do intimní zóny jiné osoby.

Bývala politička Lucy Flores například tvrdí, že ji Joe Biden v roce 2014 políbil zezadu na hlavu, kvůli čemuž se cítila „neklidně, nepříjemně a zmateně“. „Cítila jsem, jak se ke mně zezadu přiblížil. Naklonil se dopředu a přičichl k mým vlasům. Byla jsem zahanbená,“ popsala svou zkušenost Lucy Flores. Joe Biden řekl, že za dlouhá léta v politice projevil svou náklonnost mnoha způsoby, ale nikdy si neuvědomil, že jedná nepřiměřeně.

Na tato a jiná obvinění se Joe Biden rozhodl reagovat i prostřednictvím Twitteru. Přislíbil, že začne být v komunikaci s lidmi více všímavý a bude respektovat každého osobní prostor. Přiznal se k tomu, že se choval v přítomnosti některých osob příliš odvázaně a jeho chování mohlo lidem překážet.

Dodal, že svůj přístup změní. Biden zároveň připomíná, že se během své politické kariéry dlouhodobě zasazuje o práva žen. V roce 1990 například představil návrh zákona Violence Against Women Act (Zákon o násilí na ženách).

Domů
Sdílet
Diskuse