Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. listopadu 2020 10:56
Čas čtení 1:49
Tímea Krauszová

Dánský ministr rozhněval Muslimy. Vzkázal jim, že by měli „zvážit právo na předmanželský sex“

NEWS DÁNSKO
Uložit Uložené

V posledních měsících vede celkem aktivní „válku“ vůči náboženským pravidlům, která podle něj ovládají lidem životy.

Dánský ministr pro imigraci a integraci Mattias Tesfaye si nechtěně rozhněval muslimskou komunitu. Ve svém facebookovém statusu ještě v říjnu naznačil, že představitelé mešit či komunitní lídři by měli veřejně podpořit právo na předmanželský sex pro svobodné ženy. „Velmi přímo jsem se jich zeptal, jestli jsou ochotni veřejně prohlásit, že muslimské ženy mají právo na sex před svatbou stejně jako všechny ostatní ženy,“ cituje jeho status Al Jazeera.

Je to prý jejich život a jejich volba

Pro dánský deník Dagbladet Information ministr napsal v říjnu i editoriál. V něm píše: „Slyšel jsem, jak se některé Muslimky bojí, že během svatební noci nebudou krvácet. Bojí se, že je zbijí, protože jejich rodina očekává, že o panenství přijdou až během svatební noci.“

Ženám vzkázal, že je to jejich život a jen jejich rozhodnutí. „Nedovolte, aby váš život řídili představitelé mešit či zastaralé normy.“

Jedna z nejmladších městských poslankyň ve městě Albertslund Hediye Temiz (22) řekla, že ministr zavádí. „Chce vyřešit problémy muslimských žen, ale myslím si, že na to nejde správným způsobem,“ řekla. Sama se do politiky zapojila, protože byla frustrovaná z toho, jak se o muslimech v Dánsku mluví.

Domů
Sdílet
Diskuse