Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. prosince 2020 8:38
Čas čtení 0:48
Adam Smeták

PES je už tři dny po sobě na 4. stupni. Počet nakažených v porovnání s minulým týdnem roste

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Epidemie v Česku má nadále vzestupné tendence. Od středy se mění restriktivní opatření.

Protiepidemický systém (PES) je už tři dny po sobě na 64 bodech. Uvádí to web ministerstva zdravotnictví. Podle původní základní teze systému by se tak Česká republika měla přesunout do přísnější úrovně restriktivních opatření. To se ale nestane.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný na pondělní tiskové konferenci uvedl, že Česko zatím zůstane na třetím stupni rizikového scénáře. Nicméně, jeho úřad rozhodl, že od středy začne znovu platit zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti a stravovací zařízení budou muset zavírat nejpozději ve 20:00, a to včetně výdejních okének. 

Doporučeno
Klaus, Prymula a Faltýnek dostali pokutu 3 000 korun za nenošení roušky Klaus, Prymula a Faltýnek dostali pokutu 3 000 korun za nenošení roušky 8. prosince 2020 8:11

Rozhodnutí nepostupovat dle jednoduché matematiky tři dny v horším stupni = přechod do horšího stupně vysvětlil chystanými změnami ve výpočtu rizikového skóre, do nějž promluví nová metodika ECDC (Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí), které staví na roveň antigenní testy a PCR testy. Argumentoval také přihlédnutím k jednotlivým dílčím střípkům mozaiky, z níž se PES sestavuje. Například počty hospitalizovaných seniorů se totiž mírně snižují.

Podle aktuálních statistik ministerstva zdravotnictví bylo za pondělí provedeno 20 457 testů, z nichž bylo zjištěno 4 239 pozitivních případů nákazy nemocí Covid-19. To je o 666 více než v pondělí minulý týden. V Česku se momentálně nachází 57 253 aktivních případů, aktuálně je hospitalizováno 4 348 osob a s nemocí Covid-19 zemřelo 9 036 lidí v Česku. V rámci pondělního testování byl podíl nakažených ve výši 20,72 %. 

Doporučeno
MIMOŘÁDNĚ: Vláda znovu zakázala alkohol na veřejnosti a omezila otevírací dobu restaurací MIMOŘÁDNĚ: Vláda znovu zakázala alkohol na veřejnosti a omezila otevírací dobu restaurací 7. prosince 2020 18:07
Domů
Sdílet
Diskuse