Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. prosince 2020 17:30
Čas čtení 3:41
Tereza Šnajdrová

Na takové jednání ze strany mužů si ženy zvykat nemusí, protože není normální, reaguje na vyjádření Uzla Dana Pokorná

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

V úterním rozhovoru pro DVTV sexuolog Radim Uzel nešetřil pobuřujícími výroky.

Nejen vody internetu v úterý odpoledne rozvířil rozhovor Radima Uzla pro DVTV, ve kterém se sexuolog obul do potetovaných číšnic, prohlásil, že by si ženy měly zvyknout na sexuální narážky, které na ně pokřikují kolemjdoucí muži a několikrát také naznačil, že si v některých případech za znásilnění může žena sama.

O jeho výrocích jsme si povídali s vedoucí sociálních služeb Danou Pokornou z organizace proFem, která se věnuje pomoci obětem sexuálního a domácího násilí.

Doporučeno
Proč jsme to nenahlásili. Český projekt rozšiřuje povědomí o problematice sexuálního násilí Proč jsme to nenahlásili. Český projekt rozšiřuje povědomí o problematice sexuálního násilí 2. prosince 2020 16:02

V proFemu již od roku 1993 pomáhají obětem sexuálního a domácího násilí, podílí se na prevenci a zvyšování osvěty ohledně této problematiky a vydávají poradenské, ale také informační publikace, v nichž jsou tato témata rozebírána. Jejich tým je složen ze sociálních pracovnic, ale i právniček, které pomáhají obětem jak v rámci právního poradenství, tak i se samotnými praktickými kroky v případě trestního řízení

REFRESHER se proto s organizací proFem spojil a zeptal se vedoucí sociálních služeb Dany Pokorné na několik otázek týkajících se výroků sexuologa Radima Uzla. 

Plácat kohokoliv po zadku, zejména v kontextu pracovně – právních vztahů, je nepřípustné a nemyslím si, že by mělo v tomto prostředí patřit mezi běžné varianty sociálního kontaktu.

V úterním rozhovoru DVTV prohlásil sexuolog Radim Uzel, že by si ženy měly zvyknout na to, že na ně muži na ulici pokřikují sexuální narážky. Podle něj jde o přirozené chování. Měly by si zvyknout?

Tento postoj naprosto odmítám a výše uvedené projevy chování nepovažuji za přirozené, ostatně řada mužů se vůči tomuto výroku vymezuje a věřím, že do jisté míry pro ně může být velmi urážející. O dopadu takového prohlášení na ženy, které mají zkušenost se sexuálním obtěžováním, ani nemluvím. Bagatelizace běžného každodenního obtěžování rozhodně přispívá i k bagatelizaci závažnějších forem násilí jako je třeba znásilnění a pokud tato slova zaznívají z úst odborníka, o to je to horší.

Všem ženám bych chtěla vzkázat, že si opravdu na takové jednání ze strany mužů zvykat nemusí a nemají, protože není normální.

Domů
Sdílet
Diskuse