Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. prosince 2020 19:47
Čas čtení 1:26
Dominik Vetrák

Playstation 5 zaznamenal nejlepší start prodejů v historii konzolí v USA. Sony překonala svůj vlastní rekord s PS4

TECH
Uložit Uložené

Novou konzoli od Sony si nekoupíš minimálně do jara. Nebo léta.

Sony má za sebou vynikající launch. Vydání konzole PlayStation 5 bylo v důsledku přetrvávající pandemie extrémně náročné. Vyrobit miliony konzolí pro celý svět však bylo povinností. Poptávka je totiž šílená. Jak informují videoherní analisté z NPD Group, PS5 zaznamenalo v USA nejlepší start konzole v historii země.

A to si ještě musíme uvědomit, že zásoby jsou všude ve světě absolutně vyprodány na půl roku. Kdoví, kolik by Sony prodala konzolí, kdyby jich měla k dispozici například 30 milionů.

Doporučeno
Cyberpunk 2077 vypadá a běží na PS4 a Xbox One příšerně. Grafika působí jako by byla stará 10 let Cyberpunk 2077 vypadá a běží na PS4 a Xbox One příšerně. Grafika působí jako by byla stará 10 let 11. prosince 2020 11:54

Nejlépe prodávanou konzolí v počtu kusů se stalo Nintendo Switch. V USA se v listopadu prodalo 1,35 milionu kusů. PS5 však stojí o cca 4,5 tisíce korun více. I proto se PS5 podařilo vydělat nejvíce peněz z prodeje konzole v historii USA vůbec (Biggest revenue based launch).

Víme, že Switch prodal přes 1,35 milionu kusů. Vzhledem k tomu, že PS5 prodalo více kusů než PS4 v listopadu 2013 a zároveň méně než Switch v listopadu 2020, odhadujeme, že v USA se prodalo mezi 1,1 až 1,35 milionu kusů PS5. Kdyby měla Sony pro USA 5 milionů konzolí, všechny by se zřejmě vyprodaly. Víceméně je to tedy o tom, kolik konzolí se Sony podařilo vyrobit, než kolik se jim je podařilo prodat.

Xbox Series X/S v USA zaznamenal menší launch než Xbox One. Může za to pandemie a nedostatek vyrobených konzolí. Xbox však tentokrát vydal konzoli po celém světě najednou a globálně prodal nejvíce v historii během launche (období vydání) vůbec. V USA to však bylo méně než u Xboxu One, takže pod 900 tisíc.

Na závěr tu máme také informaci o DualSense. Revoluční ovladač pro PS5 se stal nejprodávanějším ovladačem v USA během období vydání. Stanovil rekord jak v počtu kusů, tak v celkových tržbách. To je tak trochu překvapivé, protože společně s konzolí hráči již jeden ovladač dostali. Zdá se, že mnozí z nich si rovnou přikoupili i druhý.

Zde se můžeš podívat na kompletní výsledky
prodeje her, konzolí a příslušenství v USA za listopad 2020

Domů
Sdílet
Diskuse