Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. prosince 2020 14:48
Čas čtení 2:48
Tereza Šnajdrová

Zakladatelka projektu To po tom: Oběti nejčastěji popisují deprese, úzkosti a někteří i posttraumatickou stresovou poruchu

ZAJÍMAVOSTI SEX SEXUÁLNÍ NÁSILÍ
Uložit Uložené

Na instagramovém profilu To po tom zveřejňuje zpovědi obětí sexuálního násilí.

O problematice sexuálního zneužívání se v poslední době začíná mluvit víc než kdy předtím. Právě komunikace tohoto problému a vzdělávání veřejnosti by mohlo pomoci, aby společnost ohledně sexuálního násilí držela při sobě a vymýtily se tak nesprávné přístupy některých, jako je třeba sexuolog Radim Uzel.

Doporučeno
Na takové jednání ze strany mužů si ženy zvykat nemusí, protože není normální, reaguje na vyjádření Uzla Dana Pokorná Na takové jednání ze strany mužů si ženy zvykat nemusí, protože není normální, reaguje na vyjádření Uzla Dana Pokorná 9. prosince 2020 17:30

V České republice také vzniklo hned několik organizací či profilů na sociálních sítích, které pomáhají obětem sexuální obtěžování. Před nedávnem jsme ti přinesli rozhovor s projektem Proč jsme to nenahlásili, který sdílí důvody, proč se oběti rozhodly tento trestný čin nenahlásit.

Dnes ti představujeme instagramový profil To po tom, na němž se lidé svěřují s tím, jaké pocity a emoce prožívali po znásilnění. Projekt To po tom zároveň také uveřejňuje důležitá fakta, která by mohla pomoci s edukací společnosti. Obětem sexuálního násilí také poradí, kde je možné vyhledat odbornou pomoc. Na několik otázek nám odpověděla zakladatelka projektu Viktorie V.

Doporučeno
Proč jsme to nenahlásili. Český projekt rozšiřuje povědomí o problematice sexuálního násilí Proč jsme to nenahlásili. Český projekt rozšiřuje povědomí o problematice sexuálního násilí 2. prosince 2020 16:02

Proč ses rozhodla tuto stránku založit?

K založení projektu To po tom mě přivedla vlastní zkušenost se sexuálním násilím a hlavně to, jaký byl život po ní. Často jsem se setkávala s nepochopením a bagatelizováním, které mi nedovolovalo se se svou zkušeností řádně vyrovnat. Prostřednictvím projektu bych ráda poukázala na to, že sexuální násilí má tendenci prostoupit do všech oblastí života oběti, a proto bychom ho neměli zlehčovat. Řada lidí se v důsledku toho zdráhá vyhledat pomoc a svou zkušenost nenahlásí.

Obětem může trvat i roky, než si uvědomí, že to, co prožily, nebylo v pořádku, říká zakladatelka projektu To po tom
Zdroj: instagram.com/to.po.tom
Vedeš ji ty sama?

Projekt jsem založila v červnu 2020 a od té doby ho spravuji sama. Pomalu však dávám dohromady menší tým a společně na projektu začneme pracovat po Novém roce.
Jsem studentka dějin umění se zájmem o architekturu a lidská práva.

Obětem může trvat i roky, než si uvědomí, že to, co prožily, nebylo v pořádku. S tím souvisí i malá informovanost o tom, co sexuální násilí vlastně je.

Domů
Sdílet
Diskuse