Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
15. prosince 2020 v 22:03
Čas čtení 1:01
Ondřej Jarůšek

Další zmatek: Na nákupy se chodit může, přestože by se to podle usnesení správně nemělo

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Nová nařízení začínají platit v pátek, v usnesení se však objevují nesrovnalosti.

V pátek přejde Česká republika zpátky do čtvrtého stupně systému PES, s čímž přijdou i tvrdší nařízení. A přišel s tím i zmatek v pravidlech. Kromě zákazu nočního vycházení nová pravidla totiž také omezují volný pohyb osob od pěti hodin ráno do jedenácti hodin večer, což v praxi znamená, že by lidé měli své domovy během dne opouštět jen v nutných případech.

koronavirus
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Omezení volného pohybu povoluje kupříkladu cesty do práce, k rodině, vyřízení neodkladných záležitostí nebo třeba vyzvednutí dítěte. Pokud jde o návštěvy obchodů, chodit by se do nich podle nového usnesení mělo jen k obstarání základních životních potřeb. Otevřené ale přitom mohou být všechny obchody, tedy třeba s oblečením. To bychom si ale podle nařízení správně neměli kupovat.

Zákaz nákupu jiného než nezbytného zboží pro Lidovky v úterý večer potvrdila mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová. „Jde tedy především o to, aby lidé omezili pobyt na veřejných místech, mezi které patří třeba i obchody,“ řekla.

Později však ministerstvo zdravotnictví přispěchalo s novým vyjádřením, ve kterém trvá na tom, že žádné obchody neomezuje„Není pravda, že bychom od pátku omezovali možnost jít si nakoupit. Koupit si můžete cokoliv, žádné obchody se neomezují,“  píše rezort na Twitteru.

Usnesení ale přitom výslovně povoluje pouze cesty za účelem „obstarání základních životních potřeb“

Ministerstvo zdravotnictví
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Navzdory tomu, že usnesení hovoří jasně, podle ministerstva zdravotnictví nadále platí, že nákupy se od pátku, kdy přejde Česko na přísnější režim, nikterak omezovat nebudou.

Domů
Sdílet
Diskuse